22.3 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Google, amendat cu 500 de milioane de euro pentru încălcarea drepturilor de copyright, în Franța

Google a primit sancțiuni majore, după ce a ignorat o decizie luată în luna aprilie 2020, prin care gigantului tech american i se cerea să negocieze „cu bună credință” cu editorii de presă și agențiile de știri pentru a afișa fragmente din articolele lor pe Google News. Consiliul Concurenţei din Franţa a amendat Google cu suma de 500 de milioane de euro pentru nerespectarea drepturilor de copyright. Preşedintele Autorităţii pentru concurenţă din Franţa, Isabelle de Silva, a mărturisit că este cea mai mare amendă acordată până acum de Autoritatea pentru concurenţă din Franţa pentru nerespectarea uneia dintre hotărârile sale.

„Sancţiunea de 500 milioane de euro ia în calcul gravitatea excepţională a încălcărilor observate precum şi faptul că atitudinea Google a condus la noi întârzieri în aplicarea legii”, a declarat preşedintele Autorităţii pentru concurenţă din Franţa, Isabelle de Silva.

Astfel, Google are datoria ca în următoarele două luni să vină cu propuneri pentru a despăgubi editorii și agențiile de presă pentru utilizarea conținutului lor. În cazul în care compania nu va respecta condițiile, aceasta riscă o nouă amendă de 900.000 de euro pentru fiecare zi întârziată.

Nu este prima dată când Google se află în conflict cu editorii online și agențiile de presă. Europenii cer autorităților să ia măsuri în ceea ce privește puterea companiei, care a reușit să atragă venituri din publicitate în valoare de miliarde de euro. După câteva luni de scandal, Google a acceptat să  plătească redacțiile pentru conținutul acestora afișat în serviciul Google News, fiind vorba despre o premieră în Europa.

Ultima oră
Pe aceeași temă