14 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Gimnastele din SUA acuză FBI că nu a intervenit în scandalul abuzurilor lui Larry Nassar

Simone Biles: „Cât valorează o fetiță?"

Gimnastele americane acuză FBI-ul că a avut informații referitoare la abuzurile făcute de Larry Nassar, însă nu a intervenit. Patru dintre cele mai mari gimnaste din SUA au fost audiate în Congres. Toate sunt campioane olimpice și l-au acuzat pe fostul medic al echipei că le-a agresat sexual ani la rând.

Simone Biles: „Cât valorează o fetiță?”

Simone Biles, starul lotului de gimnastică american a declarat că a fost una dintre victimele lui Nassar și aruncă vina pe sistem că nu a protejat-o de agresorul ei. Dezamăgirea față de atitudinea autorităților a fost punctul comun al tuturor sportivelor. Multiple campioane olimpice și mondiale au declarat același lucru: sistemul nu a reușit să le ofere siguranța.

„Îl învinuiesc pe Larry Nassar și învinuiesc în egală măsură întregul sistem care a permis ca abuzurile să continue. Dacă permiteți unui prădător să facă rău copiilor, consecințele vor fi rapide și severe. Cât valorează o fetiță?”, a spus Simone Biles.

FBI, acuzat că a neglijat cazul

FBI-ul este acuzat că a neglijat investigația în acest caz, fapt ce i-a permis lui Larry Nassar să își continuie abuzurile. Din acet motiv, Departamentul de Justiţie a preluat cazul și a întocmit un raport detaliat. Un raport privind ancheta FBI, publicat în iulie, a dezvăluit numeroase greșeli și întârzieri pe care agenții FBI le-au făcut în timpul investigației. Potrivit raportului de 119, agenții FBI din Indianapolis au acționat cu întârziere, în ciuda gravității situației. În timpul audierilor, doi agenți au mințit pentru a-și acoperi greșelile.

Gimnasta Aly Raisman a susținut că  „(cei de la FBI, n.red.) i-au permis lui Nassar să scape pe ușa din spate. A fost ca și cum i-ar fi oferit pe tavă copii unui pedofil. Era suficient doar ca un adult să facă ceea ce trebuie.”

Directorul FBI, Christopher Wray, și-a exprimat regretul și părerea de rău față de drama prin care au trecut gimnastele americane, însă scuzele au fost oferite abia după ce 150 de fete au trecut prin același coșmar.

„ Îmi pare rău că atât de mulți oameni v-au dezamăgit și îmi pare rău, în special, că au existat oameni în FBI care au avut posibilitatea să-l oprească pe acest monstru și au eșuat.”, a spus directorul FBI.

Larry Nassar a fost condamnat în 2018 la închisoare pe viață, după ce a fost găsit vinovat de agresiunile sexuale asupra tinerelor gimnaste. Fostul medic al echipei americane le-a transmis acestora un mesaj cu păreri de rău pentru acțiunile sale.

Ultima oră
Pe aceeași temă