5.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021

Germania vrea negocieri cu talibanii pentru menținerea aeroportului din Kabul deschis după 31 august 2021

Germania se consultă cu Statele Unite şi Turcia asupra posibilităţii prelungirii funcţionării Aeroportului din Kabul după data de 31 august, afirmă Heiko Maas, ministrul german de Externe, admiţând că vor fi necesare negocieri şi cu liderii talibani.

„Purtăm discuţii cu Statele Unite, Turcia şi alte ţări pe tema continuării funcţionării Aeroportului din Kabul şi după încheierea operaţiunilor militare de evacuare. În acest sens, sunt necesare discuţii şi cu talibanii, pentru a juca un rol după retragerea trupelor americane”, a afirmat Heiko Mass, prin Twitter.

Ministrul german de Externe a precizat, potrivit site-ului Tagesschau.de, că tema funcţionării Aeroportului din Kabul după data de 31 august ar trebui abordată în cadrul reuniunii extraordinare a Grupului ţărilor puternic industrializate (G7) programată marţi.

„Am vorbit cu miniştrii de Externe din Pakistan, India, Tadjikistan şi Uzbekistan despre situaţia persoanelor care fug din Afganistan şi care pot ajunge la ambasadele Germaniei. Ajutoarele noastre umanitare au atins nivelul de 100 de milioane de euro”, a subliniat Heko Maas.

Franţa consideră că este necesară prelungirea după data de 31 august a operaţiunilor de evacuare din Afganistan, a afirmat, la rândul său, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, exprimând preocupare privind termenul-limită stabilit de Statele Unite.

Pe fondul criticilor internaţionale, Administraţia Joseph Biden a semnalat că există posibilitatea de a prelungi operaţiunile de evacuare din Afganistan după data de 31 august, când ar urma să fie retrase în totalitate trupele occidentale.

Însă Mişcarea talibanilor a avertizat, luni, că vor exista „consecinţe”, inclusiv în privinţa acţiunilor de formare a unui nou guvern în Afganistan, dacă Statele Unite prelungesc operaţiunile militare de evacuare.

Ultima oră
Pe aceeași temă