17.5 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Germania, Franța și Marea Britanie contestă noile sancțiuni impuse de SUA contra Iranului

Miniştrii de externe ai Franţei, Marii Britanii și Germaniei au transmis, duminică, un comunicat comun, în care avertizează Statele Unite că nu au dreptul să impună, prin intermediul ONU, noi sancțiuni împotriva Iranului. 

Comunicatul celor trei state europene intervine după ce Statele Unite au anunțat că sancțiunile ONU asupra Iranului sunt din nou în vigoare, conform unui acord semnat în anul 2015 între Iran, SUA, Franţa, Germania, Marea Britanie şi China, acord confirmat și printr-o rezoluție a ONU.

Franţa, Marii Britanie și Germania subliniază că Statele Unite s-au retras din acest acord în anul 2018, astfel că nu-l mai pot invoca pentru a impune sancțiuni contra Iranului.

Acordul din 2015 ridica sancțiunile contra regimului de la Teheran, în schimbul reducerii activităților nucleare ale Iranului. Cel mai mare risc este legat de faptul că Iranul s-ar putea dota cu arme nucleare.

Șeful Diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, a anunțat că UE dorește, la rândul ei, menținerea acordului cu Iranul.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă