10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalFurie în Ucraina, după ce rușilor li s-a interzis să voteze în...

Furie în Ucraina, după ce rușilor li s-a interzis să voteze în alegerile prezidențiale

Poliţia ucraineană păzeşte Ambasada Rusiei la Kiev şi misiunile consulare la Odesa şi în alte oraşe. Kievul a anunţat că doar unor oficiali diplomatici ruşi li se va permite să voteze duminică, în scrutinul în care preşedintele rus în exerciţiu Vladimir Putin urmează să primească al patrulea mandat.

Milioane de etnici ruşi trăiesc în Ucraina, însă numărul alegătorilor ruşi înregistraţi în această fostă republică sovietică este neclar.

Protest față de anexarea Crimeei

Ucraina protestează astfel faţă de scrutinul organizat în Crimeea, anexată de Rusia în urmă cu exact patru ani. Ruşii care trăiesc în Ucraina nu-şi vor putea exercita dreptul la vot, guvernul de la Kiev anunţând că nu le va permite accesul la consulatele ţării lor deoarece consideră Rusia o „ţară agresoare”, iar alegerile prezidenţiale ca fiind „ilegale”.

Ziua-maraton a scrutinului a început în urmă cu nouă ore în Kamchatka, Chukotka şi Magadan, regiunile cele mai orientale ale ţării, unde peste numai trei ore secţiile de votare se vor şi închide.

Cetăţenii ruşi îşi vor putea exercita dreptul electoral până la ora locală 20,00, după care va începe numărarea voturilor.

Întinsul teritoriu al Rusiei acoperă 11 fusuri orare, de aceea ziua votului va dura practic 21 de ore. Scrutinul se va desfăşura în peste 97.000 de secţii în Rusia şi în alte 400 deschise în 145 de ţări, scrie Agerpres.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă