27.8 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalFranța își trimite ministrul Apărării și ministrul de Externe în România

Franța își trimite ministrul Apărării și ministrul de Externe în România

Ministrul francez al Apărării și ministrul francez de Externe sosesc în România, în contextul creșterii tensiunilor între NATO și Rusia.

Ministrul Apărării, doamna Florence Parly, va veni la București și va avea o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă. Întâlnirea celor doi oficiali este programată joi, 27 ianuarie, de la ora 10, la Palatul Victoria. Întâlnirea figurează în programul premierului Ciucă, anunțat de Guvernul României. Amintim că, înainte să fie șef al Guvernului, Nicolae Ciucă a fost ministrul Apărării.

Înainte de întâlnirea cu premierul Ciucă, ministrul francez al Apărării, Florence Parly, va avea o întâlnire cu omologul român, Vasile Dîncu.

Pe de altă parte, Franța a anunțat că și ministrul ei de Externe, Jean-Yves Le Drian, va sosi în România. Ministrul francez de Externe a făcut acest anunț miercuri, 26 ianuarie, fără a preciza data exactă a vizitei în România. El a precizat însă că merge mai întâi în Ucraina, împreună cu ministrul Apărării din Germania, apoi se va opri în România.

Vizitele celor doi miniștri francezi în România au loc la câteva zile după ce președintele Macron anunța că Franța este dispusă să trimită trupe în România. Oficialii români nu au anunțat public dacă acceptă sau nu oferta Franței. Întrebat despre această chestiune, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a răspuns, miercuri, că nu s-au decis nici termenul, nici efectivul militar francez care ar putea fi trimis în România.

Ministrul francez al Apărării poate explica propunerea președintelui Macron

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, anunța că Alianța poate trimite 5000 de militari în estul Europei. Ar fi vorba de „trupe suplimentare” care pot fi trimise rapid, adică în câteva zile. Acest contingent suplimentar al NATO ar putea fi sub comanda Franței.

În acest moment, cei mai numeroși militari străini din România provin din SUA. Efectivul lor ar fi, neoficial, de circa 4000 de oameni. Militari americani se află la Deveselu, la Kogălniceanu și în alte câteva locații.

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:01:31

VIDEO: Un soldat rus spune că nu a vrut să ucidă

Un soldat rus în vârstă de 21 de ani a declarat în fața unui tribunal că nu a vrut să ucidă un civil neînarmat...
00:00:59

VIDEO: Zelenski vrea ca Rusia să îl despăgubească pentru daunele provocate Ucrainei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a propus un acord oficial cu aliații țării pentru a obține despăgubiri din partea Rusiei pentru daunele provocate de forțele...

Vreme caldă astăzi în București

În zona municipiului București vremea va fi frumoasă astăzi, dar călduroasă, potrivit prognozei transmise cotidianului “România liberă” de către Agenția Națională de Meteorologie (ANM). Cerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă