15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalFranța a încheiat mai multe acorduri economice bilaterale cu China

Franța a încheiat mai multe acorduri economice bilaterale cu China

La finalul unei întrevederi bilaterale, cei doi şefi de stat au asistat la semnarea mai multor documente, inclusiv a unui ”memorandum în vederea unui acord comercial” cu privire la construirea de către Areva a unei uzine de tratare a combustibililor nucleari uzaţi.

”Este vorba despre zece miliarde de euro imediat, iar asta va salva filiera”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul Economiei Bruno Le Maire, în cadrul delegaţiei.

Acest acord este providenţial pentru Areva, fostul giuvaier al sectorului nuclear civil şi aflat în mare dificultate, care negocia de zece ani cu partenerul său chinez CNNC.

”Avem asigurarea contractului, care urmează să fie semnat în primăvară”, a dat asigurări Le Maire.

Tot în domeniul nuclear civil, reactorul EPR, construit de EDF în sudul Chinei, ar urma să fie pornit în aproximativ şase luni, a anunţat preşedinţia franceză.

Acesta ar urma să fie primul EPR operaţional în lume, înaintea celor aflate în şantier la Flamanville (Franţa) şi în Finlanda, afectate de numeroase întârzieri şi creşteri de cost.

Preşedintele francez intenţiona să se întoarcă la Paris cu aproximativ 50 de acorduri şi contracte.

Franţa caută să-şi ”reechilibreze” relaţiile comerciale cu China, care generează cel mai mare deficit extern francez (30 de miliarde de euro în 2016).

China va ridica complet, ”în următoarele şase luni”, embargoul impus cărnii de vită în 2001, în urma crizei vacii nebune, a anunţat Macron.

Parisul speră, de asemenea, să obţină un acces mai bun pe piaţa chineză a altor produse agricole franceze – carne de porc, de pasăre, vinuri şi spirtoase -, dar şi a băncilor franceze şi să încheie vânzări de avioane Airbus şi motoare Safran.

Emmanuel Macron a fost însoţit în această vizită de aproximativ 50 de conducători de întreprinderi, inclusiv de la Areva, Airbus, Safran şi EDF.

În schimb, Parisul vrea să încurajeze investiţii chineze în Franţa, dar Bruno Le Maire a declarat că a refuzat ”multe” proiecte chineze.

”Acceptăm investiţii pe termen lung şi nu investiţii de jaf”, a declarat el, într-un limbaj deloc diplomatic.

Emmanuel Macron a asistat la semnarea unui contract cu gigantul chinez de vânzări online JD.com, care s-a angajat să vândă, pe platformele sale, produse franceze în valoare de două miliarde de euro, către consumatori chinezi, în următorii doi ani. Compania s-a declarat pregătită să opereze în Franţa.

Macron, care a salutat luni giganticul proiect de infrastructuri al ”Noilor drumuri ale mătăsii” lansat de Xi cu scopul de a ancora Europa la China, a îndemnat Franţa să se adapteze provocării celei de a doua puteri economice mondiale.

”China este pe cale să-şi continue strategia de dezvoltare economică şi, ţinând cont de talia acestei pieţe, acest lucru are un impact asupra întregii globalizări. Datoria Franţei este să înţeleagă bine aceste mişcări (…). Asta presupune o Franţă puternică: Dacă Franţa nu ştie să se adapteze, ea va fi ştearsă”, a avertizat el într-un discurs, la Beijing, la un ”incubator” de întreprinderi.

În afară de probleme economice, cele două ţări au convenit asupra deschiderii unui Centru Pompidou la Shanghai.

Emmanuel Macron, care a sosit luni la Xian (nord), şi-a început ziua de vizită de la Beijing cu o vizită a Oraşului Interzis, împreună cu soţia sa, Brigitte.

El a putut să mediteze la o frază scrisă pentru împăraţi – ”Cu echitate, să se guverneze pornind din centru”.

Macron pleacă de la Beijing miercuri şi se duce în Italia.

În primul său discurs, el a promis, luni, să revină ”cel puţin o dată pe an” în China, pentru a ”crea încredere pas cu pas”.

Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă