15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalFostul președinte american a strâns cei mai mulți bani, dar a „uitat”...

Fostul președinte american a strâns cei mai mulți bani, dar a „uitat” să-și doneze salariul

Donald Trump a adunat, în primele șase luni ale anului, un tezaur politic de 102 milioane de dolari până la sfârșitul lunii iunie, potrivit documentelor făcute publice sâmbătă și redate de publicația The Washington Post.

Sumele, care sunt extraordinare pentru un fost președinte care a fost interzis pe rețelele de socializare, demonstrează puterea bazei de donatori online a lui Trump și rezervorul financiar adânc de care dispune dacă încearcă să revină la Casa Albă pentru a treia oară.

De când a părăsit funcția, Trump a continuat să solicite în mod energic donații de la susținători, bazându-se în principal pe prezumții de fraudă a alegătorilor din 2020. Fostul președinte a transmis clar modul în care ar trebui să-și cheltuiască banii – pentru grupuri selectate numai de el și nu prin intermediul aparatului tradițional de strângere de fonduri al partidului. Într-un discurs din februarie adresat Conferinței de acțiune politică conservatoare, primul său discurs de când a părăsit funcția, el a cerut publicului donații directe.

În același timp, Donald Trump pare că a ”uitat” să-și doneze salariul de președinte din ultimele șase luni de mandat, așa cum promisiese în Campania electorală. Fostul preşedinte republican a promis în campania electorală, în 2015, că-şi va dona întreg salariul de preşedinte, în cazul în care este ales – şi anume 400.000 de dolari (aproximativ 337.000 de euro) pe an. Se pare că ar fi făcut acest lucru timp de trei ani şi jumătate, însă The Washington Post dezvăluie că nu a găsit vreo urmă a unor eventuale donaţii în ultimele şase luni ale mandatului lui Trump. Contactat de către Forbes şi Washington Post cu privire la donarea celor 220.000 de dolari (aproximativ 185 000 euro) – echivalentul ultimelor şase luni de ”salariu prezidenţial” al fostului președinte american -, anturajul fostului şef al statului a promis să clarifice acest subiect.

Miliardarul primeşte în continuare o pensie în valoare de 220 000 de dolari pe an, ca fost şef de stat, mai precizează sursa citată.

Dintre organizaţiile guvernamentale contactate de către publicația internațională, niciuna nu a spus că ar fi primit vreo sumă de la Donald Trump.

Ultima donaţie cunoscută pe care a făcut-o fostul președinte american a avut loc pe 23 iulie 2020, către National Park Service, potrivit unor documente guvernamentale. În februarie, revista Forbes i-a publicat toate donaţiile. În general, miliardarul posta mesaje pe Twitter cu destinatarii acestor donaţii şi acuza presa că nu mediatiza suficient acest gest. ”Eu sunt singurul preşedinte care nu a acceptat salariul, ceea ce m-a surprins. Este vorba despre 450.000 de dolari. Singurul motiv pentru care menţionez acest lucru este că ei (presa) nu vorbesc niciodată despre el”, le-a spus Trump susţinătorilor săi la un miting electoral, în octombrie 2020, potrivit Business Insider. Numai că, potrivit Business Insider, fostul preşedinte s-a înşelat atât cu privire la suma salariului – şi anume 400.000 de dolari şi nu 450.000 -, cât şi cu privire la faptul că alţi preşedinţi nu şi-ar fi donat salariul. Alţi doi preşedinţi americani au făcut acest lucru, şi anume Herbert Clark Hoover (1929-1933) şi John F. Kennedy (1961-1963).

 

 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă