10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInternaționalForțele militare franceze l-au ucis pe liderul ISIS-GS, Adnan Abou Walid al...

Forțele militare franceze l-au ucis pe liderul ISIS-GS, Adnan Abou Walid al Sahrawi, în Sahara

Emmanuel Macron a făcut anunțul pe Twitter

Președintele Franței a anunțat că Adnan Abou Walid al Sahrawi, liderul Statului Islamic în Marea Sahara, a fost ucis de forțele militare. Emmanuel Macron a postat mesajul pe contul său de Twitter, susținând că este un succes major pentru țară.

Liderul ISIS-GS a fost omorât de forțele franceze

Unul dintre cei mai importanți lideri ISIS, Adnan Abou Walid al Sahrawi, a fost ucis de către forțele armate farnceze. Anunțul a fost făcut de președintele Emmanuel Macron, care a postat un mesaj pe contul său de Twitter. Acesta a lăudat reușita, susținând că este un „alt succes major în lupta noastră împotriva grupărilor teroriste din Sahel.”

De asemenea, ministrul francez al forțelor armate, Florence Parly, a scris și el pe Twitter, joi, că agenții militari și de informații au contribuit la o “vânătoare pe termen lung” pentru liderul ISIS-GS, pe care a descris-o drept o “lovitură decisivă” pentru grup.

ISIS-GS a fost înființat în 2015 după ce Al Sahrawi, rupt de grupul al-Murabitun s-a asociat cu Al Qaeda, un alt grup separat cu sediul în Africa. În anul 2017, liderul islamist și-a revendicat responsabilitatea pentru ambuscada forțelor Statelor Unite în Niger, care a ucis patru soldați americani. Un an mai târziu, oficialii din SUA au declarat că ISIS-GS este o organizație teroristă străină. Ba mai mult, în 2019 americanii au anunțat o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informațiile care au ajutat și dus la capturarea lui al Sahrawi.

al Sahrawi, autorul mai multor crime

 Liderul ISIS-GS a fost acuzat de Franța de atacuri „lașe și deosebit de mortale” care vizează civili și forțele de securitate din Niger, Mali și Burkina Faso, potrivit unei declarații a unui purtător de cuvânt al președinției franceze. Totodată, acesta a ordonat în luna august a anului trecut uciderea a șase lucrători umanitari francezi și a șoferului și ghidului acestora, se mai adaugă în declarație. . În 2015, Al Sahrawi a promis loialitate față de ISIS în Irak și Siria. 

La începutul verii, Emmanuel Macron a anunțat o remodelare a operațiunilor actuale desfășurate în regiunea Sahel. Operațiunea Barkhane s-a transformat treptate într-o misiune multilaterală. În contextul în care nu se întrevede un sfârșit al operațiunilor Franței și în special a urmărilor politice din Mali, frustrarea Parisului a crescut în privința acțiunilor făcute de gruparea islamică.

Franța vrea să își consolidere puterea în regiune

Ministerul Apărării franceze a declarat în septembrie 2021 că Franța dispune de 5.100 de soldați în cinci țări din regiunea Sahel: Ciad, Mali, Niger, Mauritania și Burkina Faso. Efortul internațional de intrare va fi condus de Takuba Task Force, o forță militară europeană condusă de Franța, care consiliază, asistă și însoțește forțele armate maliene din Sahel.

Armata franceză va constitui „coloana vertebrală” a acestei forțe, completată de forțe speciale din țările europene și partenere din regiune. ”. Marea Britanie a oferit sprijin operațiunii conduse de francezi, inclusiv 300 de soldați trimiși în Mali la sfârșitul anului trecut.

Emmanuel Macron a specificat în postarea sa de pe Twitter că „națiunea se gândește în această seară la toți eroii săi care au murit pentru Franța în Sahel în operațiunile Serval și Barkhane, la familiile îndurerate, la toți răniții săi. Existau îngrijorări că retragerea puterilor occidentale din Afganistan ar putea duce la o îndrăzneală a islamiștilor din Africa de a ataca Europa.

Salah Abdeslam, auditat în aceeași zi

Moartea liderului islamist a venit în timp ce Salah Abdeslam este judecat în Franța pentru atacurile teroriste de la Paris din 2015. Acesta este singurul supraviețuitor din cei 10 care au atacat Capitala în urmă cu 6 ani. Salah a susținut în timpul audierilor că „nu a fost nimic personal” cu victimele și că doar a vrut să atace Franța.

El a mai spus că atacatorii nu sunt „teroriști”, ci „musulmani” și a mărturisit că vrea să fie cât se poate de sincer cu privire la faptele și intențiile sale. După ce a recunoscut că a orchestrat atentatele de la Paris din 2015, acesta le-a justificat drept un răspuns la „bombardamentele franceze asupra Statului Islamic”. Salah a fost ultimul care a luat cuvântul în timpul audierilor, în fața acuzațiilor de ucidere a 130 de persoane la Saint-Denis şi Paris.

În discursul său de 5 minute a insistat pe faptul că „jihadiștii” numiți în toată lumea sunt musulmanii care își apără religia și convingerile. Tânărul, în vârstă de 32 de ani, a afirmat că intenția lui nu a fost să „răscucească cuțitul în rană” prin afirmațiile sale, ci doar să prezinte adevărul așa cum este el. În ciuda faptului că a susținut că scopul suprem nu era de a răni oamenii, ci de a ataca națiunea, sute de civili francezi au fost grav răniți, iar 130 și-au pierdut viața. Salah a făcut referire și la fostul președinte francez, care l-a acuzat că a luptat împotriva țării.

Acesta a negat afirmația și a dat vina asupra „avioanelor franceze care au bombardat Statul Islamic, bărbaţii, femeile, copiii”. Ba mai mult, a susținut că Francois Hollande ştia riscurile pe care şi le asumă atacând Statul Islamic în Siria”.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă