13 C
București
duminică, 17 octombrie 2021

For’ele kurde cer SUA să-și asume “responsabilitatea morală”

Ankara a lansat miercuri o ofensivă în nordul Siriei împotriva unei miliţii kurde, la două zile după ce SUA au retras trupele americane desfăşurate în anumite sectoare din apropierea frontierei cu Turcia.

„Îi invităm pe aliaţii noştri să-şi asume responsabilitatea morală şi să-şi respecte promisiunile”, se menţionează într-un comunicat citit în cadrul unei conferinţe de presă a Forţelor democrate siriene (SDF), alianţă arabo-kurdă care controlează regiuni vaste în nordul şi nord-estul Siriei.

SDF au fost aliate în ultimii ani cu coaliţia internaţională condusă de Washington în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

„Nu vrem să-şi trimită soldaţii pe front pentru a-şi pune viaţa în pericol. Tot ce vrem este închiderea spaţiului aerian pentru aviaţia turcă”, potrivit comunicatului.

Ofensiva Turciei intervine în contextul în care de câteva săptămâni Washingtonul şi Ankara lucrau la realizarea unei „zone de securitate” la frontiera între Turcia şi Siria.

În cadrul acestui „mecanism de securitate”, SDF a acceptat să-şi retragă fortificaţiile, dar în mai multe rânduri Ankara s-a plâns de întârzierile de care s-ar face vinovat Washingtonul în crearea zonei tampon.

„Aliaţii noştri ne-au garantat protecţia lor după ce ne-am distrus tranşeele şi fortificaţiile”, explică SDF.

„Dar brusc, fără a ne preveni, ne-au abandonat printr-o decizie incorectă de a-şi retrage trupele de la frontiera turcă”, potrivit textului.

„Această măsură a fost o decepţie majoră, precum o lovitură de cuţit în spate”, menţionează comunicatul.

Potrivit unui responsabil al Washingtonului, între 50 şi 100 de membri ai forţelor speciale americane au fost retraşi de la frontieră pentru a fi transferaţi spre alte baze din Siria.

În mai multe rânduri, preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va „distruge” economia Turciei în cazul unei ofensive „incorecte”.

În comunicatul lor, SDF au estimat că „declaraţiile politice de condamnare” şi „proiectele de sancţiuni economice împotriva Turciei” nu vor face să înceteze „masacrele”.

De miercuri, 81 de combatanţi ai forţelor kurde şi 28 de civili au fost ucişi, potrivit Observatorului sirian al drepturilor omului.

Ultima oră
Pe aceeași temă