20.3 C
București
joi, 26 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalFiica lui Desmond Tutu povestește cele mai mândre amintiri

Fiica lui Desmond Tutu povestește cele mai mândre amintiri

Fiica arhiepiscopului Desmond Tutu povestește despre cele mai mândre și frumoase amintiri pe care le are cu tatăl ei. Sud-africanii i-au adus un omagiu arhiepiscopului decedat duminică.

Nontombi Naomi Tutu își amintește ziua în care tatăl ei a intervenit pentru a salva un tânăr de la arderea de viu de o mulțime furioasă. Aceatsa susține că este una dintre cele mai mândre amintiri.

În 1985, țara se afla într-o stare de urgență, deoarece partidele de eliberare interzise, ​​inclusiv Congresul Național African, aflat la guvernare, au încercat să intensifice presiunea politică și să răstoarne conducerea minorității albe.

Fiica lui Desmond Tutu a relatat cele mai mândre amintiri cu tatăl ei

La o înmormântare în iulie a aceluiași an, la periferia orașului Johannesburg, imagini video arhivate îl arată pe Tutu, clar vizibil în hainele sale mov de cleric, intervenind pentru a împinge tinerii îndoliați, furioși, care băteau și băteau cu piciorul unui bărbat fără apărare ghemuit. Acesta zăcea lat pe pământul prăfuit.

Acuzat că este un colaborator la apartheid, bărbatul este stropit cu benzină și este la câteva momente de a fi „colier” (termenul folosit pentru a descrie faptul o anvelopă pusă în jurul gâtului, stropită cu lichid inflamabil și apoi aprinsă). Intervenția lui Tutu și a altor clerici l-au salvat pe bărbat.

„Să văd asta și să-l văd intrând. Au fost atât de multe lucruri uimitoare în privința asta. Unul a fost că a avut curajul să intre în mulțime și să spună: „Nu, așa nu facem asta”. Dar, cealaltă este că acei tineri au ascultat… Mai exista acel respect pentru tati și pentru alți clerici… Acesta este momentul cel mai mândru al meu, că ori de câte ori mă gândesc ce m-a făcut să fiu mândru de tati, acesta este lucrul la care merg mereu”, a spus Nontombi pentru Reuters în fața reședinței familiei din Cape Town.

Desmond Tutu primit Premiul Nobel în 1984 pentru rolul său în lupta pentru abolirea sistemului de apartheid. Moartea lui Tutu survine la doar câteva săptămâni după cea a ultimului președinte din epoca apartheid-ului din Africa de Sud, FW de Klerk.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Un însoțitor de zbor Ryanair a fost arestat și concediat după ce a băut alcool în timpul zborului

Un steward de la Ryanair, care a fost văzut în timp ce bea alcool în timpul unui zbor, a fost concediat imediat după ce...

Ucraina și Polonia sunt pe punctul de a revoluționa regulile UE în privința controlului vamal. Urmează Republica Moldova cu România?

Ucraina şi Polonia au convenit duminică să instituie regula controlului vamal comun la frontiera dintre cele două ţări, precum şi o companie feroviară comună,...

Președintele Iohannis a promulgat Legea offshore. România poate extrage gaze din Marea Neagră

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care este promulgată Legea offshore. În urma acestei decizii, România poate extrage gaze naturale din Marea Neagră. "Președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă