14.7 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Europa trebuie să fie ”în prima linie” în criza migraţiei, susţine Dimitris Avramopoulos

„Europa trebuie să fie mai bine pregătită şi să se afle în prima linie alături de ţări precum Italia, Grecia, Malta, Spania şi Cipru”, a declarat Dimitris Avramopoulos, care participă la mini-summitul în cadrul căruia ar urma să se elaboreze un dispozitiv de repartiţie automat al migranţilor salvaţi pe mare.

„Astăzi, ne vom concentra pe situaţia din această parte a Mediteranei (partea centrală – n.r.)”, a adăugat în faţa presei comisarul european, prezent în Malta împreună cu miniştrii de interne german, francez, italian, maltez şi finlandez, în contextul în care Finlanda exercită preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

„Dar nu trebuie să negăm că există situaţii similare în alte părţi din Marea Mediterană”, a adăugat el.

Comisarul a mai estimat că a venit momentul ca UE „să ia decizii politice, ceea ce înseamnă că trebuie să avem o cale politică pentru toate statele membre”.

Mai mulţi experţi şi aleşi europeni au declarat că se tem că o decizie privind repartizarea automată care nu ar privi decât migranţii salvaţi în Mediterana centrală ar putea fi percepută drept incorectă de ţările de primire care se află pe alte două rute, Mediterana occidentală (Spania) şi respectiv orientală (Grecia).

De la începutul anului, numai 13% din cei 67.000 de migranţi ilegali ajunşi în Europa au debarcat în Italia sau în Malta, faţă de 57% în Grecia şi 29% în Spania.

Ultima oră
Pe aceeași temă