16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalErdogan, lovit de bumerangul iranian. Scandalul care-l face să tremure pe...

Erdogan, lovit de bumerangul iranian. Scandalul care-l face să tremure pe preşedintele Turciei

În procesul care are loc la un tribunal federal din Manhattan privind încălcarea de către Turcia a sancţiunilor economice contra Iranului, Reza Zarrab l-a implicat miercurea trecută pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Acest dosar judiciar, incomod pentru preşedintele Erdogan şi pentru anturajul său apropiat cărora omul de afaceri turco-iranian Reza Zarrab a recunoscut că le-a plătit importante sume de bani, riscă să agraveze tensiunile diplomatice între Ankara şi Washington şi să ducă la penalizarea a şase bănci turce, ameninţate să cadă sub sancţiunea unor puternice amenzi din partea justiţiei americane.

În toamnă, Departamentul american de Justiţie a pus sub acuzare mai mulţi cetăţeni turci, printre care foşti membri ai guvernului, ca şi cadre ale Halkbank, principala bancă publică turcă, pentru spălare de bani în favoarea Iranului şi a societăţilor iraniene în schimbul mai multor miliarde de dolari mită.

Doi suspecţi au fost arestaţi în SUA – traderul Reza Zarrab, arestat de FBI la Miami în martie 2016, şi Mehmet Hakan Atilla, vicepreşedinte al Halkbank, arestat la New York în martie 2017. El este acuzat de justiţia americană, cu bancherul turc Atilla şi alte şapte persoane, că a violat embargoul SUA aplicat Iranului între 2010 şi 2015. Pentru moment, bancherul este singurul aflat pe banca acuzaţilor. Reza Zarrab, 34 de ani, compare ca martor asistat, ceea ce este foarte îngrijorător pentru autorităţile turce, pentru că asta înseamnă că el a decis să coopereze deplin cu justiţia americană. Eliberat din închisoarea federală din Manhattan la începutul lunii noiembrie, el este deţinut într-un loc secret, sub protecţia FBI.

Fost curtier, bine plasat pe lângă guvern, Reza Zarrab a recunoscut joi că Erdogan, atunci premier, a dat „instrucţiuni” pentru ca două bănci publice să participe în cadrul unei vaste scheme de spălare de bani puse la punct la cel mai înalt nivel al statului turc cu scopul ocolirii sancţiunilor americane impuse Iranului. Adică, Erdogan ştia totul despre evitarea sancţiunilor, deşi preşedintele turc asigură că nu are nimic să-şi reproşeze.

 Şi fiul lui Erdogan…

 În urmă cu patru ani, omul de afaceri era deja în colimatorul justiţiei turce. Era în centrul unei afaceri de corupţie şi de trafic ilegal de aur în schimbul petrolului iranian, în pofida interdicţiei decise de băncile americane şi internaţionale de a se face comerţ cu Iranul. Scandalul implica miniştri ai guvernului turc şi cercuri apropiate puterii, printre care fiul mai mic al lui Recep Tayyip Erdogan, care atunci era prim-ministru. Reza Zarrab a fost eliberat după două luni de detenţie.

În urma scandalului, patru miniştri au demisionat sau au fost demişi, deşi negaseră acuzaţiile. În final au fost „albiţi“ de Parlamentul turc, în ianuarie 2015, iar afacerea a fost pusă pe seama poliţiştilor şi judecătorilor apropiaţi de imamul Fethullah Gülen, exilat în SUA din 1999.

Actualul proces din SUA al lui Zarrab îngrijorează Ankara din acelaşi motiv pentru care a făcut totul să înăbuşe afacerea după 2013.  Dezvăluirile sunt grave pentru cercurile de putere de la Ankara. Reza Zarrab a recunoscut că a încălcat legile americane asupra embargoului impus Iranului şi a acceptat să coopereze.

De luni de zile Ankara a cerut în van eliberarea omului de afaceri şi amânarea procesului. Acesta a depus mărturie patru ore miercurea trecută, explicând în faţa juriului că a plătit mită de milioane ex-ministrului Economiei, Zafer Caglayan, pentru facilitarea şi susţinerea traficului cu aur cu Iranul, în schimbul împărţirii profitului. De asemenea, a afirmat că Atilla, fost director adjunct al Halkbank, a jucat un rol important pentru ca acest trafic să rămână nedetectat de autorităţile americane. Ca urmare, mai multe miliarde de euro provenite din hidrocarburi au fost tranzitate în conturi deţinute de diferiţi protagonişti în Halkbank. Sumele ajungeau în Dubai, adesea sub formă de aur. Schema permitea Iranului să evite sancţiunile americane şi internaţionale impuse. Zarrab a prezentat documente contabile şi a enumerat sumele de bani şi datele plăţilor.

De la arestarea lui Reza Zarrab, Erdogan şi guvernul turc denunţă un proces politic pilotat de reţeaua predicatorului Gülen, acuzat de Ankara că ar fi creierul tentativei de puci din iulie 2016. Procurorii turci au ordonat vineri confiscarea bunurilor lui Zarrab şi ale soţiei acestuia şi, într-o afacere separată, procurorul-şef al Turciei a emis un mandat de arestare pe numele fostului ofiţer al CIA Graham Fuller, pe care îl acuză de legături cu Gülen.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...

Rectorul Universității din București limitează numărul notelor de 9 și 10 ce pot fi acordate studenților

În facultățile Universității din București (UB), la programele de studii de nivel licență, nu se vor putea acorda mai puțin de 5% și nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă