22.4 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Erdogan a făcut o vizită ostentativă la biserica Sfânta Sofia, pe care o transformă în moschee

Vizita președintelui Erdogan la fostul muzeu Sfânta Sofia s-a organizat cu doar câteva zile înainte de finalizarea transformării în moschee a acestui faimos obiectiv cultural.

Autoritățile din Turcia au anunțat că prima slujbă musulmană la Sfânta Sofia după redeschiderea ei ca moschee se va desfășura vineri, 24 iulie.

În cadrul vizitei sale de duminică, 19 iulie, președintele Recep Erdogan a verificat stadiul lucrărilor de reconversie din interiorul clădirii. Nu se știe încă dacă președintele Turciei va asista și la prima slujbă din interiorul moscheii Sfânta Sofia.

Controversa legată de acest obiectiv cultural a izbucnit după ce, la data de 10 iulie, un tribunal din Turcia a acceptat o solicitare a unei asociații cetățenești de revocare a deciziei din anul 1934, a guvernului laic al Turciei, prin care Sfânta Sofia primise statutul de muzeu.

Sfânta Sofia a fost construită cu rol de catedrală pe timpul Imperiului Bizantin și a fost transfomată în moschee, pentru prima dată, imediat după ce Constantinopolul a fost cucerit de Imperiul Otoman, în anul 1453.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă