13.6 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Emmanuel Macron și-a schimba telefonul din cauza programului de spionaj Pegasus

Emmanuel Macron a convocat o reuniune „specială”, joi dimineață, a Consiliului de Apărare, pe tema programului de spionaj Pegasus. Responsabil de la Palatul Elysee a declarat că una dintre măsurile concrete luate de autoritățile franceze în urma scandalului a fost schimbarea telefonului mobil și a numărului folosit de Emmanuel Macron. Cu toate că nu a fost confirmat faptul că telefonul liderului a fost pritatat, responsabilul a menționat că este vorba „doar de o măsură de securitate suplimentară”.

Măsura autorităților franceze vine la 2 zile după ce s-au aflat informații conform cărora o agenţie de informaţii marocană a pus sub urmărire în 2019 telefonul lui Macron, dar și al altor oficiali francezi prin intermediul spyware-ului Pegasus, postul de televiziune France Info a comunicat că unul din numerele de telefon mobil al şefului statului a fost schimbat.

Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al executivului francez, a declarat că „se fac verificări” și mai multe protocoale vor fi reajustate, mai ales în ceea ce îl privește pe președintele Macron. Reprezentanții de la Palatul Elysee au specificat faptul că liderul statului folosește mai multe telefoane mobile și schimbă periodic terminalele.

Duminică, un consorțiu de 17 media care a organizat o analiză jurnalistică a dezvăluit listele pe care se regăsesc nume ale jurnaliștilor, şefilor de stat şi opozanţilor din mai multe state ale lumii. În cazul Franţei au mai fost vizaţi fostul premier, Edouard Philippe, 14 miniştri ai executivului anterior, dar și jurnaliști. Doi dintre aceștia au depus plângere.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă