15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalEl Salvador a proclamat starea de urgență pe măsură ce omuciderile cresc

El Salvador a proclamat starea de urgență pe măsură ce omuciderile cresc

Adunarea legislativă din El Salvador a aprobat o lege privind starea de urgență duminică dimineața pentru a aborda o rată în spirală a omuciderilor, condusă de bandele Barrio 18 și MS-13, după ce forțele de poliție ale țării au raportat sâmbătă 62 de omucideri.

Drepturile constituționale, inclusiv libertatea de asociere și dreptul la apărare susținută de stat în instanță, vor fi suspendate pentru 30 de zile pentru a viza mai bine grupurile criminale, potrivit decretului. Forțele de securitate vor avea, de asemenea, voie să intercepteze apelurile telefonice și să țină suspecții în detenție preliminară pentru perioade mai lungi de timp, conform noului decret de urgență.

El Salvador intră în stare de urgență

„Am făcut-o corect pentru poporul din El Salvador. Am aprobat starea de urgență pentru a permite guvernului să protejeze viața poporului din El Salvador și să combată frontal criminalitatea.”, a scris pe Twitter Ernesto Castro, președintele Adunării Legislative, după anunțarea decretului guvernului.

El Salvador are o istorie lungă de grupuri de crimă organizată care luptă împotriva forțelor de securitate și între ele pentru a controla teritoriul și rutele drogurilor din America Centrală. Mica țară din America Centrală — aproximativ de dimensiunea Massachusetts — a condus lumea pentru numărul de omucideri legate de mărimea populației sale timp de câțiva ani la rând în anii 2010.

Președintele Nayib Bukele a preluat mandatul în iunie 2019, cu un sprijin larg, după ce a promis că va rezista dură împotriva violenței bandelor, care a zguduit El Salvador de zeci de ani.
În 2020, el a autorizat folosirea forței letale de către poliție și armată împotriva membrilor bandelor despre care a spus că profită de pandemia de coronavirus, după ce un weekend de violență a făcut cel puțin 50 de morți în toată țara.

În decembrie, Departamentul de Trezorerie al SUA a impus sancțiuni asupra a doi oficiali guvernamentali din El Salvador, acuzându-i că au negociat cu MS-13 și Barrio 18 într-un efort de a ajunge la un „armistiu” și de a consolida sprijinul politic.

În timpul negocierilor, a susținut guvernul SUA, liderii bandelor au fost de acord să ofere sprijin politic partidului de guvernământ Nuevas Ideas în viitoarele alegeri. SUA au subliniat că Nuevas Ideas a câștigat o super-majoritate de două treimi la alegerile legislative din 2021.
SUA au acuzat, de asemenea, administrația lui Bukele în 2020 că a oferit stimulente financiare bandelor pentru a „a se asigura că incidentele de violență a bandelor și numărul de omucideri confirmate au rămas scăzute” și că a oferit telefoane mobile și prostituate liderilor de bande încarcerați.

Bukele la acea vreme a negat că administrația sa negocia cu bandele. El a scris pe Twitter că acuzațiile conform cărora guvernul a furnizat telefoane mobile, prostituate și bani bandelor sunt o „minciună evidentă”. Criticii, între timp, l-au acuzat pe bărbatul de 40 de ani de tendințe autoritare.


În februarie 2020, Bukele a trimis trupe armate în Congres, deoarece le-a cerut parlamentarilor să aprobe planul său de a obține un împrumut de 109 milioane de dolari pentru a combate violența bandelor.


Și în septembrie anul trecut, cea mai înaltă instanță din El Salvador a decis că președintele poate îndeplini două mandate consecutive, deschizând calea pentru ca Bukele să candideze pentru realege în 2024.
Judecătorii de la Înalta Curte au fost numiți în mai 2021 de noul Congres al țării — care este dominat de partidul lui Bukele — după ce parlamentarii i-au îndepărtat pe magistrații Camerei Constituționale a Curții Supreme și pe procurorul general.

Deși omuciderile au scăzut de când Bukele a preluat puterea, uciderile au crescut în ultimele săptămâni. Bukele a spus duminică că măsurile „vor fi implementate de instituțiile relevante doar atunci când va fi necesar”.


„Viața va merge normal pentru majoritatea absolută a oamenilor”, a spus el într-un tweet.
Legea a fost aprobată cu 67 de voturi pentru, potrivit unui tweet al contului oficial al adunării legislative. Șaptesprezece membri fie s-au abținut, fie au votat împotrivă.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...
Ultima oră
Pe aceeași temă