18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalEconomia siriană se destramă, o delegația rusă trimisă la Assad

Economia siriană se destramă, o delegația rusă trimisă la Assad

Vicepremierul rus Yuri Borisov și ministrul de externe Sergei Lavrov au sosit ieri în Siria după ce Moscova a declarat că va sprijini Damascul în fața sancțiunilor americane mai dure, care penalizează firmele străine care se ocupă de entități guvernamentale siriene.

Mass-media de stat siriană a raportat întâlnirea cu Assad.

Oficialii din Siria și Rusia, al căror sprijin militar din 2015 a ajutat Damascul să inverseze câștigurile islamiștilor și altor rebeli, au declarat că cele două părți intenționează să consolideze legăturile comerciale și vor revizui proiectele de energie, minerit și militare.

“Rusia a schimbat direcția pentru Assad, iar regimul se confruntă acum cu cele mai grave provocări ale sale, Moscova se află într-o poziție mai bună decât în oricare alt moment pentru a-l stoarce în continuare pe Assad”, a spus un diplomat occidental care urmărește Siria.

Deși Assad a recâștigat acum cea mai mare parte a teritoriului pe care l-a pierdut, economia este în degringoladă, lăsând mulți sirieni în sărăcie, întrucât moneda și-a pierdut 80% din valoare.

Rusia a criticat noile sancțiuni ale SUA care au intrat în vigoare în iunie în temeiul așa-numitei legi Caesar. Washingtonul spune că sancțiunile vizează tăierea veniturilor pentru guvernul lui Assad, iar aceasta îl va împinge înapoi în discuțiile conduse de ONU pentru a pune capăt conflictului.

Siria își pune speranțele în Rusia, cel mai mare aliat străin al acesteia, pentru a o ajuta să își consolideze economia. Principalul aliat regional al Siriei, Iranul, se luptă și el însuși să facă față unei runde separate de sancțiuni ale SUA.
Hussam Taleb, un analist sirian pro-guvernamental, a declarat pentru televiziunea de stat siriană că vizita rusă ar enerva Washingtonul, despre care a spus că „se luptă cu noi folosind traiul nostru prin adoptarea Legii Cezar pentru a ne priva de averea noastră”.

Diplomații occidentali spun că implicarea militară a președintelui rus Vladimir Putin în Siria, cea mai mare intervenție din Orientul Mijlociu din ultimele decenii, a asigurat influența regională majoră a Moscovei și un punct de sprijin mai mare într-o bază navală din portul Tartus din Siria.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă