17.9 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Donald Trump generează îngrijorare. Președintele SUA, probleme la citirea unor documente secrete

În cea mai mare parte a ultimului an, preşedintele Trump a refuzat să respecte o practică urmată de ultimii şapte predecesori: liderul american citeşte doar foarte rar rapoartele zilnice, documente care conţin cele mai importante informaţii colectate de agenţiile secrete americane din zone de interes din lume. Donald Trump a optat pentru prezentarea orală a unei sinteze a subiectelor în Biroul Oval, în loc de a citi variantele complete ale documentelor, afirmă trei oficiali citaţi de ziarul The Washington Post, citat de Mediafax.

Citirea rapoartelor dense eleborate de serviciile secrete nu constituie „stilul preferat” al lui Donald Trump, explică unul dintre oficiali, sub protecţia anonimatului.

Situaţia evidenţiază dificultăţile lui Donald Trump de a parcurge documente clasificate complete trimise comandantului suprem, materiale pe care le vrea cât mai condensate posibil. Dar, evitând să citească rapoartele zilnice, preşedintele riscă să ajungă în situaţia de a nu putea reacţiona eficient la crize, avertizează experţii.

Încă de la începerea mandatului de preşedinte, Donald Trump a semnalat că nu este interesat să primească personal raportul elaborat în fiecare noapte de serviciile de informaţii pentru a fi disponibil dimineaţa la Casa Albă. Documentul conţine un sumar despre principalele evenimente interne şi externe.

Consilierii prezidenţiali susţin că Donald Trump este informat oricum de ei, explicând că fiecare preşedinte a primit sintezele serviciilor secrete în diverse moduri.

Donald Trump „este un consumator avid de informaţii secrete, apreciază activitatea serviciilor de informaţii şi este interesat zilnic de aceste date”, a dat asigurări Michael Anton, purtătorul de cuvânt al Consiliului prezidenţial pentru Siguranţă Naţională.

„Orice idee că preşedintele Trump nu este implicat în totalitate în primirea rapoartelor şi că nu citeşte materialele de informare este pură ficţiune şi în mod clar nu se bazează pe date obţinute din surse primare”, afirmă Daniel Coats, directorul Serviciilor de informaţii americane.

Ultima oră
Pe aceeași temă