30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalDonald Tusk, preocupat de situaţia din Golf

Donald Tusk, preocupat de situaţia din Golf

”Uneori este mai bine să nu intervii”, a motivat Tusk lipsa unei asemenea declaraţii. ”Desigur că urmărim îndeaproape situaţia şi suntem foarte preocupaţi de evenimentele din zona Golfului, dar nu a existat o raţiune pragmatică pentru a pregăti o declaraţie a Consiliului European specific pe acest subiect”, a adăugat el în faţa presei la încheierea summitului.

În acest timp, guvernul german a emis o declaraţie în care s-a declarat convins că SUA sunt interesate să evite un conflict militar cu Iranul şi a cerut părţilor implicate să detensioneze situaţia. La rândul ei, cancelarul Angela Merkel a declarat la finalul summitului european că, în marja acestei reuniuni, consilierii de politică externă ai liderilor statelor UE au discutat despre situaţia din Golf. ”Desigur că suntem preocupaţi de situaţie şi mizăm pe negocieri diplomatice, pe o soluţie politică pentru această situaţie foarte tensionată”, a spus Merkel, potrivit agenţiei DPA.

O dronă americană a fost doborâtă pe 19 iunie de o rachetă sol-aer iraniană deasupra Golfului Oman. Potrivit versiunii Teheranului, drona pătrunsese în spaţiul aerian al Iranului pentru o ”misiune de spionaj”, dar Washingtonul susţine că drona se afla în spaţiul aerian internaţional şi a denunţat un ”atac neprovocat” al armatei iraniene.

Preşedintele Donald Trump a postat joi pe Twitter un mesaj în care afirmă că ”Iranul a făcut o mare greşeală” prin doborârea dronei, evocând apoi în faţa jurnaliştilor posibilitatea unei erori umane din partea vreunui comandant iranian.

Însă potrivit cotidianului The New York Times, Trump ar fi a aprobat joi un atac selectiv contra Iranului, dar a suspendat ordinul înainte ca Pentagonul să-l execute.

Cele mai citite

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...
Ultima oră
Pe aceeași temă