10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021

Donald Trump riscă un război comercial și instituie taxe pentru importurile de oțel și aluminiu

Preşedintele american, Donald Trump, a impus joi taxe pe importurile de oţel şi de aluminiu, ignorând avertismentele repetate ale mai multor aliaţi, în frunte cu Uniunea Europeană, asupra riscurilor unui război comercial cu consecinţe imprevizibile, transmite AFP.

După mai multe zile de intense speculaţii, Trump a semnat, la Casa Albă, documentele controversate care marchează o schimbare protecţionistă clară, notează AFP, la 13 luni de la preluarea puterii.

Decizia de joi a fost anunţată în aceeaşi zi în care 11 state au resuscitat, în Chile, Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), considerat terminat în urmă cu un an odată cu retragerea Statelor Unite.

Aceste taxe, de 25% pe importurile de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu, vor intra în vigoare în 15 zile.

Canada, primul partener comercial şi primul furnizor de oţel al Statelor Unite, va fi totuşi exceptată „pentru moment”, la fel ca şi Mexicul. O decizie pe termen mediu privind cele două ţări vecine SUA va depinde în special de rezultatul negocierilor în curs asupra Acordului de liber-schimb nord-american (NAFTA).

Potrivit unui oficial al executivului american, toate ţările vizate vor putea începe discuţii cu Statele Unite pentru a negocia, la rândul lor, o eventuală exceptare.

„Trebuie să protejăm şi să dezvoltăm industria oţelului şi a aluminiului, dar în acelaşi timp să dăm dovadă de multă flexibilitate şi cooperare faţă de cei care ne sunt prieteni adevăraţi şi ne tratează în mod corect în privinţa comerţului şi a armatei”, a transmis Trump prin intermediul contului de Twitter.

Potrivit unor înalţi oficiali americani citaţi de Reuters, Statele Unite vor oferi o scutire de la tarifele majorate pentru Canada şi Mexic, timp de 30 de zile, în baza Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA). 

Secretarul american al Comerţului, Wilbur Ross, a declarat că noile tarife sunt negociabile şi nu afectează comerţul la nivel global.

„Vom avea relaţii apropiate cu aliaţii noştri. Această politică este bine gândită. Nu vrem să declanşăm un război comercial”, a spus Ross.

Administraţia Trump susţine că tarifele suplimentare vor contracara importurile ieftine, în special din China, care ar submina industria americană şi locurile de muncă.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, şi ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, au afirmat că Europa trebuie să adopte un răspuns ferm la decizia preşedintelui american Donald Trump de a impune tarife suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu.

Ultima oră
Pe aceeași temă