30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalDonald Trump dorește să inițieze o nouă ramură militară: armata spațială

Donald Trump dorește să inițieze o nouă ramură militară: armata spațială

‘Noua mea strategie de securitate recunoaşte că spaţiul este o zonă de luptă, la fel ca pământul, cerul şi marea’, a declarat Trump în cursul unei scurte vizite la baza aeriană Miramar, într-o suburbie a San Diego (în sudul Californiei).

‘Vorbeam despre aceasta zilele trecute pentru că noi facem o muncă extraordinară în spaţiu’, a adăugat el, în cadrul unui discurs rostit în faţa puşcaşilor marini.

‘Am spus, poate, că avem nevoie de o armată nouă şi care se va numi armata spaţială’, a afirmat preşedintele american. ‘Nu am fost cu adevărat serios, dar mi-am zis că este o idee bună’, a concluzionat preşedintele american. ‘Poate că o vom face’, a sugerat totuşi el.

De fapt, propunerea de a crea o armată spaţială este mai veche: Camera Reprezentanţilor a votat chiar în iulie 2017 un text ce prevede crearea unui ‘Corp spaţial’ distinct, separat de armata aerului care gestionează în prezent activităţile spaţiale.

Cel mai înverşunat adversar al acestei idei este însuşi ministrul apărării Jim Mattis, care se opune cu înverşunare.

‘Într-o perioadă în care încercăm să adunăm funcţiile de luptă ale ministerului, nu vreau să adăugăm un serviciu separat care, cel mai probabil, ar oferi o abordare mai îngustă şi chiar restrictivă operaţiunilor spaţiale’, a afirmat Jim Mattis într-o scrisoare trimisă unui parlamentar care se opune creării acestei ramuri.

Şefa forţelor aeriene Heather Wilson a declarat că şi ea se opune acestei măsuri, ceea ce ‘ar face să mergem într-o direcţie greşită, să ne încetinească’.

Armata americană are deja patru ramuri: terestră, maritimă, aeriană şi Corpul expediţionar (al puşcaşilor marini) al SUA. Operaţiunile în spaţiu au fost trecute în subordinea forţelor aeriene din anii 1950, aminteşte AFP, informează AGERPRES.

Cele mai citite

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă