14.7 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăInternaționalDodon: Republica Moldova a devenit observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice

Dodon: Republica Moldova a devenit observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice

”Felicitări tuturor cetăţenilor Moldovei cu ocazia unui eveniment remarcabil – acordarea ţării noastre statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice!”, scrie Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

El susţine că noul statut va oferi Republicii Moldova şansa să obţină rezultate în trei direcţii principiale: oportunităţi adiţionale pentru exportul mărfurilor moldoveneşti pe piaţa imensă a partenerilor tradiţionali din Vest; posibilitatea de a demara negocierile în privinţa obţinerii unor privilegii pentru emigranţii moldoveni (de exemplu, cetăţenii statelor membre ale UEEA pot munci fără patente); Republica Moldova poate obţine preţuri reduse la resurse energetice, pentru care au început deja negocieri cu conducerea companiei ”Gazprom”.

”Reiterez: Moldova poate menţine echilibru în politica externă şi o va face, păstrîndu-şi relaţii de parteneriat şi prietenie atît cu Federaţia Rusă, cît şi cu Uniunea Europeană şi Statele Unite, reieşind din interesele noastre naţionale”, subliniază preşedintele Republicii Moldova.

Igor Dodon precizează că Moldova a semnat Memorandumul cu privire la cooperare şi a primit statutul de observator în cadrul UEEA în baza adresei sale, atribut conferit de Constituţie.

”Subliniez încă o dată că obţinerea statutului de observator pe lîngă UEEA este absolut legală, ca şi semnarea Memorandumului cu privire la cooperare între Republica Moldova şi Comisia Economică Eurasiatică. Statutul de observator în UEEA este o oportunitate şi o şansă pentru Moldova să crească semnificativ volumul de producţie şi export al mărfurilor autohtone, să creeze sute de mii de locuri de muncă. Moldova devine un pod reciproc avantajos între UE şi UEEA. Şi noi neapărat vom beneficia de această oportunitate în interesul ţării noastre şi al poporului Moldovei”, susţine Dodon.

Cele mai citite

LIVE/ Iranul a lansat atacul asupra Israelului

Iranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului. Peste 200 de drone și rachete au fost trimise, majoritatea fiind interceptate de sistemul de...

LIVE/ Iranul a lansat atacul asupra Israelului

Iranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului. Peste 200 de drone și rachete au fost trimise, majoritatea fiind interceptate de sistemul de...

Sunt doi morți și mai mulți răniți după un incendiu la un bloc din București

Două persoane a murit, iar altele, între care un copil, primesc îngrijiri în urma unui incendiu care a cuprins două etaje dintr-un bloc din...
Ultima oră
Pe aceeași temă