16 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Directorul OMS i-a răspuns lui Trump la critici: Nu politizaţi virusul

„Nu politizaţi virusul. Nu este nevoie să folosiţi Covid pentru a marca puncte politice”, a lansat în cursul conferinţei de presă, online, Tedros  Adhanom Ghebreyesus, după ce a fost întrebat de un jurnalist despre acuzaţiile aduse marţi de Donald Trump. 

„Vă rog, puneţi în carantină politizarea Covid-19”, a spus el. „Noi nu facem politică la OMS”. 

Preşedintele Trump a criticat marţi dur OMS în cadrul conferinţei de presă de la Casa Albă, apreciind că este prea apropiată de Beijing. „Totul pare foarte favorabil Chinei, iar acest lucru este inacceptabil”, a declarat el.         

Trump a criticat în special decizia OMS de a se pronunţa contra închiderii frontierelor celor care vin din China la începutul epidemiei. 

„OMS chiar a dat-o în bară”, a scris el pe Twitter.                

El a ameninţat că suspendă finanţarea americană către OMS, Statele Unite fiind principalul contributor. „Nu spun că o voi face, dar vom analiza posibilitatea aceasta”, a afirmat preşedintele.          

Directorul general al OMS a mulţumit miercuri SUA pentru „susţinerea generoasă” contra pandemiei, dar a solicitat lumii „să-şi unească energia”. 

„Statele Unite şi China ar trebui să se unească pentru a combate acest duşman periculos”, a spus el. „Este periculos, avem nevoie de unitate”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Să nu continuăm să ne jucăm cu focul” în faţa unui virus care se răspândeşte „exponenţial”, a insistat el, în contextul în care bilanţul pandemiei se apropie de pragul de 100.000 de decese în lume. 

Ultima oră
Pe aceeași temă