10 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

Democrata Nancy Pelosi îndeamnă la transformarea Washingtonului în al 51-lea stat VIDEO

Camera Reprezentanţilor se pronunţă vineri asupra unui proiect de lege care vizează să acorde statutul de stat capitalei federale – sub numele de „Washington Douglass Commonwealth”, o trimitere la primul preşedinte al Statelor Unite, George Washington, şi la celebrul aboliâionist Frederick Douglass.

”De peste două secole, locuitorilor Washingtonului li s-a negat dreptul de a participa deplin la democraţie”, a deplâns într-o conferinţă de presă, joi, Pelosi.

”Vom corecta această gravă nedreptate”, a subliniat ea.

La înfiinţarea Statelor Unite, părinţii fondatori au dorit să stabilească sediul Guvernului federal în afara primelor 13 state, pentru a evita conflicte. Constituţia a prevăzut, astfel, înfiinţarea unui ”district” aflat în subordinea directă a puterii centrale.

Din cauza acestui statut, locuitorii „Washington DC” adică ai ”districtului Columbia” nu au aleşi în Congres, ei aleg doar un reprezentant în Cameră cu statut de observator.

Or ei sunt 706.000 de oameni, mai mulţi decât locuitorii statelor Wyoming sau Vermont, care aleg, fiecare, câte doi senatori şi un reprezentant.

”Ei sunt întru totul americani, plătesc impozite, se înrolează în armată, educă familii, creează întreprinderi”, a subliniat primarul Washingtonului Muriel Bowser, cerând să se pună capăt unei ”nedreptăţi istorice”.

Cu scopul de a denunţa acest tratament, plăcile de înmatriculare din oraş afişează de ani de zile menţiunea „taxation without representation” (impozit fără aleşi).

Proiectul de lege, supus la vot vineri, prevede alocarea noului stat unui număr de doi senatori şi un reprezentant.

Textul are şanse mari să fie adoptat în Camera inferioară a Congresului, unde democraţii sunt majoritari, însă ar urma să fie blocată în Camera superioară, majoritar republicană.

Capitala federală este un oraş de stânga, care votează majoritar cu democraţi, iar alegătorii ar fi susceptibili să încline balanţa – mai ales în Senat.

”Washington DC nu va fi niciodată un stat”, pentru că republicanii nu sunt ”proşti”, aprecia preşedintele republican Donald Trump într-un interviu acordat cotidianului The New York Post (NYP) în mai, denunţând miza pur politică a dosarului.

În trecut au existat deja tentative de reformare a statutului capitalei.

Un amendament constituţional din 1977 prevede să li se dea aleşi în Congres locuitorilor săi. În pofida adoptării amendamentului, el nu a fost niciodată ratificat.

Ultimul proiect de lege în vederea transformării capitalei în stat datează din 1993. Proiectul a eşuat.

Ultima oră
Pe aceeași temă