16.5 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Demisie la vârf în Grupul Renault

Thierry Desmarest şi-a dat demisia din Consiliul de Administraţie al constructorului auto francez Renault, la câteva zile înainte de o reuniune importantă la care directorul general Carlos Ghosn va cere boardului să susţină persoana aleasă de el pentru a-i succeda în funcţie, au declarat pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar.

Plecarea lui Desmarest se adaugă celei a germanului Stefan Mueller, directorul de performanţă al Renault, care a lăsat astfel calea liberă lui Thierry Bollore în procesul de desemnare a viitorului CEO care este în derulare la Renault.

Potrivit surselor, Thierry Desmarest, fost director general la compania petrolieră Total, a informat conducerea Renault încă de la începutul săptămânii trecute că are intenţia de a renunţa, înainte de terminarea mandatului său, în 2020, la poziţia sa de membru în Consiliul de administraţie.

Statul francez, principalul acţionar de la Renault, l-a presat pe Carlos Ghosn să desemneze un adjunct care la un moment dat să poată să îi succeadă în fruntea alianţei Renault-Nissan.

Sursele citate de Reuters susţin că cel puţin alţi doi membri ai Consiliului de administraţie de la Renault şi-au exprimat unele îngrijorări faţă de procesul de recrutate şi al rezultatului său. „Candidaturile externe nu au fost analizate aşa cum trebuiau”, a declarat una din surse, chiar dacă firmele de recrutare au avansate numele unor candidaţi de profil precum numărul doi de la Toyota, Didier Leroy.

Sursele apreciază că prin numirea lui Thierry Bolloré, un candidat intern, în fruntea listei scurte din care va fi ales succesorul lui Ghosn, Renault a blocat practic eforturile consilierilor externi vizând luarea în considerare a candidaţilor din afară precum germanul Stefan Müller, un veteran de la BMW.

Numirea noului director general delegat, sau numărul doi în ierarhia Renault, va fi decisă, joi, cu ocazia unei reuniuni a Consiliului de administraţie, pentru a fi anunţată în mod oficial vineri cu ocazia publicării rezultatelor anuale pe 2017 ale constructorului auto.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Ultima oră
Pe aceeași temă