10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalCum ar putea sindromul „Havana” să blocheze activitatea guvernului SUA

Cum ar putea sindromul „Havana” să blocheze activitatea guvernului SUA

O parte dintre angajații Departamentului de Stat al SUA se plâng de faptul că nu primesc suficiente informații din partea conducerii, inclusiv în legătură cu abordarea indecisă a secretarului de stat Tony Blinken, care nu a avut până acum o întâlnire cu niciunul dintre diplomații depistați cu „sindromul Havana”. Deși în urmă cu puțin timp promitea că va face din această situație o prioritate, acesta a atras critici.

Astfel, diplomații sunt coordonați de frica de a nu se îmbolnăvi, motiv pentru care va exista un impact puternic asupra deciziilor de carieră. Ba mai mult, unii dintre ei au început să renunțe la misiuni diplomatice de teamă să nu se îmbolnăvească. Potrivit presei internaționale, oficialii Departamentului de Stat au declarat că sunt conștienți de frustrarea diplomaților și lucrează pentru a stabili un echilibru.

Departamentul de stat al SUA a anunțat că a adunat o echipă de experți medicali în cadrul instituției, care va analiza rapoartele cu privire la posibilele incidente de sănătate, iar diplomații vor beneficia de asistență medicală în cazul în care li se depistează sindromul „Havana”.

„Când ajungi la un post diplomatic care prezintă amenințări ridicate, ești informat că ofițerii de securitate diplomatică te vor ține la curent cu privire la eventualele amenințări și vor lua toate măsurile posibile pentru a le atenua. În această situație, însă, amenințarea nu este clară și nici măsurile de atenuare nu sunt clare”, a declarat unul din cei doi diplomați americani care au vorbit cu jurnaliștii de la CNN.

Pe de altă parte, nu toți diplomații americani sunt de părere că această teamă este un motiv suficient de bun pentru a îngheța activitatea guvernului și a refuza un post diplomatic din cauza suspiciunii privind o eventuală infectare cu afecțiunea neurologică a „Havana”.

Deși nu a distribuit informații publice cu privire la numărul de noi incidente, Departamentul de stat al SUA a trimis o notă informativă la începutul acestui an, în care le cere diplomaților și membrii familiei lor să raporteze „imediat” orice simptome medicale noi asociate cu sindromul „Havana”.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Internat de urgență la spital, după ce a mâncat conserve de pește

Un locuitor din orașul Urlați, județul Prahova, a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu diagnosticul de botulism. Bărbatul a declarat medicilor...

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...

SUA sunt gata să ofere un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina

Statele Unite(SUA) pregătesc un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul care va proveni din proiectul de lege Ucraina-Israel,...
Ultima oră
Pe aceeași temă