19.9 C
București
luni, 15 august 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVladimir Putin continuă discuțiile chiar dacă este nemulțumit de răspunsurile NATO și...

Vladimir Putin continuă discuțiile chiar dacă este nemulțumit de răspunsurile NATO și SUA

Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Statele Unite și NATO nu au abordat principalele solicitări de securitate ale Rusiei în confruntarea cu Ucraina, dar că Moscova este gata să continue discuțiile.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Statele Unite și NATO nu au abordat principalele solicitări de securitate ale Rusiei în conflictul dintre Ucraina.

Dar Moscova este gata să continue discuțiile. Aceasta a fost prima reacție a lui Putin la răspunsurile SUA și NATO privind cererile Rusiei, într-un apel telefonic cu președintele francez Emmanuel Macron.

Kremlinul l-a citat pe Putin spunându-i lui Macron că va studia răspunsurile scrise furnizate de Washington și NATO săptămâna aceasta înainte de a decide asupra acțiunilor ulterioare.

Acesta a spus că „s-a atras atenția asupra faptului că răspunsurile SUA și ale NATO nu au luat în considerare principalele preocupări ale Rusiei”.

Printre acestea se numără evitarea expansiunii NATO, să nu desfășoare ofensive în apropierea granițelor Rusiei și reducerea „capacităților și infrastructurii militare” NATO, adică să se întoarcă ca atunci cum erau înaintea de semnarea Pactului de la Varșovia.

Statele Unite și aliații săi l-au avertizat pe Putin că Rusia se va confrunta cu sancțiuni economice dure dacă va ataca Ucraina.

Există păreri împărțite între țările occidentale cu privire la modul de răspuns, deoarece Europa este dependentă de Rusia pentru aprovizionarea cu energie.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri (28 ianuarie) că alianța militară occidentală este pregătită să-și sporească prezența trupelor în Europa de Est.

„Desigur, suntem, de asemenea, pregătiți să intensificăm prezența militară în partea de est pentru a preveni orice neînțelegere cu privire la capacitatea și disponibilitatea NATO de a-și proteja și apăra aliații.”

De asemenea, el a avertizat că atacul rus ar putea lua mai multe forme, inclusiv un atac cibernetic, o tentativă de lovitură de stat sau un sabotaj.

Asta în timp ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a trimis un mesaj de conciliere Occidentului, făcând ecou răspunsului lui Putin.

„Dacă depinde de noi, Federația Rusă – nu va fi război. Nu vrem război, dar nu vom permite încălcarea intereselor noastre și ignorarea acestora”.

El a adăugat că se așteaptă să se întâlnească din nou cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken în următoarele două săptămâni.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ziua Marinei, celebrată în mai multe orașe

Forţele Navale Române sărbătoresc astăzi Ziua Marinei la Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Mangalia, Brăila, Galaţi şi Bicaz, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).Manifestările de la Constanţa vor începe...

Ziua Marinei, celebrată în mai multe orașe

Forţele Navale Române sărbătoresc astăzi Ziua Marinei la Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Mangalia, Brăila, Galaţi şi Bicaz, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).Manifestările de la Constanţa vor începe...

Mesajul lui Ciucă de Ziua Marinei Române

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Marinei Române, că securitatea regiunii este vitală pentru securitatea noastră, iar conflictul din apropierea...
Ultima oră
Pe aceeași temă