14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaTrupele rusești s-au retras de la Cernobîl

Trupele rusești s-au retras de la Cernobîl

Trupele rusești au predat ucrainenilor controlul centralei nucleare de la Cernobîl și au părăsit zona puternic contaminată vineri dimineața, relatează un reporter Bloomberg. Asta în timp ce luptele au continuat la periferia Kievului și pe alte fronturi.

Compania energetică de stat a Ucrainei, Energoatom, a declarat că retragerea rușilor de la Cernobîl a avut loc după ce soldații au fost depistați cu „doze semnificative” de radiații, în urma săpării tranșeelor în pădure. Informația nu a fost însă confirmată de vreo sursă independentă.  

Sunt tot mai multe indicii că forțele rusești se regrupează în sud-estul Ucrainei. Pentru o ofensivă mai puternică.

citește și: “Putiniștii,” favoriți în alegerile din Ungaria și Serbia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că retragerile trupelor rusești din nordul și centrul țării au fost doar o tactică militară pentru regrupare.

Trupele rusești s-au retras de la Cernobîl

Ultimele trupe rusești au părăsit uzina de la Cernobîl vineri dimineața. A declarat agenția guvernamentală ucraineană responsabilă de zona contaminată.

Energoatom nu a oferit detalii despre starea soldaților la care a făcut referire. Nu a dat nici numărul celor posibili afectați. Kremlinul nu a reacționat.  

Forțele ruse au preluat zona în care se află sarcofagul centralei nucleare de la Cernobîl, în primele etape ale invaziei, mai precis în 24 februarie. Atunci au stârnit temeri că ar provoca distrugeri care ar putea răspândi radiațiile. Forța de muncă de la fața locului supraveghează depozitarea în siguranță a barelor de combustibil uzat și a ruinelor îngropate în beton ale reactorului, care a explodat în 1986.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă