27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaSoldații ruși ridică praf radioactiv la Cernobîl

Soldații ruși ridică praf radioactiv la Cernobîl

Trupele ruse au făcut o mașină „sinucigașă” prin „Pădurea Roșie”, extrem de radioactivă, când au capturat locul fostei centrale nucleare de la Cernobîl. Este potrivit lucrătorilor de serviciu acolo, care au mai spus pentru Reuters că unii dintre soldați nu au auzit niciodată de dezastrul nuclear din 1986.

Soldații ruși au străbătut o zonă extrem de toxică fără protecție împotriva radiațiilor când au capturat locul dezastrului nuclear de la Cernobîl la sfârșitul lunii februarie.

Este potrivit celor doi lucrători ucraineni aflați de serviciu acolo la acea vreme, care au spus că au văzut vehiculele blindate ale rușilor ridicând nori de praf radioactiv în timp ce treceau prin așa-numita „Pădurea Roșie”.

Este cea mai contaminată zonă din Cernobîl

Este zona cea mai contaminată radioactiv din jurul Cernobîlului și și-a primit numele atunci când kilometri de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la explozia din 1986.

Într-un interviu acordat luni Reuters, Balthasar Lindauer, șeful departamentului de securitate nucleară la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a numit trupele ruse „nechibzuite”.

“Am văzut în primele zile, o creștere a radiațiilor care se datorează foarte probabil transportului de echipamente militare foarte grele. Așadar, asta vă oferă un indiciu că aceste trupe nu știu ce fac și se comportă nechibzuit.”

Lindauer a spus că a fost „norocos” că nu au mai făcut daune până acum.

„Dar dacă comportamentul trupelor continuă așa cum au arătat în trecut, desigur că există un pericol uriaș pentru accidente grave care ar putea afecta regiunea și ar fi un dezastru.”

Unul dintre lucrătorii de la Cernobîl a declarat pentru Reuters că unii dintre soldații staționați acolo au spus că nu au auzit niciodată de dezastrul nuclear din 1986.

Și unul a numit unitatea soldaților ruși „Pădurea Roșie” „sinucigaș”, deoarece inhalarea prafului radioactiv ar provoca probabil radiații interne.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă