24.1 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 124. O platformă marină confiscată de ruși a...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 124. O platformă marină confiscată de ruși a fost lovită de rachete

O platformă marină de tip „Boiko tower”, care fusese confiscată de ruși, a fost lovită de rachete lansate de armata ucraineană.

Platforma se află în nordul Mării Negre, în apropierea peninsulei Crimeea. Ea a aparținut Ucrainei și a fost destinată forajului marin. Însă după ce Rusia a ocupat Crimeea, în anul 2014, ea a confiscat și platforma de foraj. Platforma este acum operată de compania Chernomorneftegaz.

Partea ucraineană susține că acest gen de construcții, denumite „Boiko tower”, sunt folosite de armata rusă pentru a plasa pe ele instalații radar și de război electronic. Acum o săptămână, Alexei Arestovich, consilier al președintelui Zelenski, explica de ce distrugerea acestor obiective din Marea Neagră ar fi o victorie pentru Ucraina.

Platformă marină de foraj, folosită pentru a instala radare militare

Deși erau concepute pentru foraj marin, Rusia nu le folosește pentru a extrage petrol sau gaze. De altfel, Rusia nici n-ar avea nevoie de asemenea resurse din Marea Neagră. În schimb, după ce a ocupat peninsula Crimeea și mai ales după ce a pornit actualul război în Ucraina, Rusia a instalat pe platformele marine sisteme radar și mijloace de apărare antiaeriană. Radarele ar reprezenta „ochii și urechile” folosite de Flota Mării Negre a Rusiei. Aceste platfome pot fi folosite și de infanteria marină a Rusiei, pentru lansarea unor acțiuni de sabotaj, susține Ucraina.

Consilierul președintelui Ucrainei susține că pe „Boiko towers” lucrează în total 109 ruși, majoritatea fiind militari.

Citește și:

Rusia – Ucraina, ziua 203. Patru rachete rusești au lovit orașul Kiev

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Securicii fac poc, serviți cu AOC

Reducerea posturilor guvernamentale rămâne doar un enunț de adormit Mitsura. De parcă n-ar exista destule instituții controlate prin acoperiți, guvernanții crează Agenția pentru Operațiuni...

Farmecul bijuteriilor cu perle. Când și cum să porți aceste superbe accesorii?

Bijuteriile cu perle sunt printre cele mai elegante piese din colecția unei femei. Clasice și rafinate, ele au devenit o alegere tot mai populară...

Cât de deschise sunt firmele din România la trendul global cage-free?

Tot mai mulți consumatori și tot mai multe firme refuză să consume, respectiv să folosească ori să vândă ouă marcate cu cifra 3 și...
Ultima oră
Pe aceeași temă