23 C
București
joi, 18 august 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 126: Serviciul de securitate din țara vecină a...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 126: Serviciul de securitate din țara vecină a anunțat că a arestat un fost agent KGB

Update, ORA 14:56: Ucraina poartă negocieri cu Rusia pentru eliberarea atât a combatanţilor ucraineni, cât şi a voluntarilor străini care sprijină Kievul în lupta sa împotriva trupelor ruse, a confirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de EFE.

Moscova deţine mii de prizonieri ucraineni şi combatanţi din multe ţări ale lumii „care s-au oferit ca voluntari” pentru a apăra Ucraina. După ce a mulţumit tuturor acestor „eroi” pentru sprijinul acordat şi a confirmat că eliberarea lor este în curs de negociere, preşedintele ucrainean a subliniat că „toţi înţeleg că războiul din Ucraina este astăzi aici, pe acest pământ, dar mâine ar putea avea loc în Europa, iar peste încă o zi s-ar putea întâmpla în SUA”.

În opinia sa, este „este absolut corect să spunem că războiul din Ucraina este deja un război în Europa şi Statele Unite, dar geografic se întâmplă aici”.

Curtea Supremă din Rusia a amânat pentru 2 august audierea pentru analiza cererii Parchetului General rus de a declara drept „organizaţie teroristă” batalionul ucrainean Azov, care a devenit celebru în toată lumea după ce a rezistat timp de aproape trei luni asediului trupelor ruse împotriva oraşului-port Mariupol, conform EFE.

Pentru Ucraina, combatanţii din Azov sunt nişte adevăraţi „eroi”, pentru că prin rezistenţa lor au reuşit să reţină în zona Mariupolului o grupare de 20.000 de soldaţi ruşi, întârziind ofensiva finală a Rusiei în Donbas, scrie Agerpres.

Aproximativ 2.500 de combatanţi au ieşit din combinatul siderurgic Azovstal în mai şi s-au predat Rusiei, care vrea acum să-i judece ca pe nişte „neonazişti” şi „criminali de război”, în special pe comandanţii Azov.

Serviciul de securitate ucrainean a anunțat că a arestat un fost agent KGB care a ajutat la dirijarea unor atacuri cu rachete rusești care au ucis peste 50 de militari în vestul Ucrainei, în luna martie, relatează Reuters.

Fostul agent KGB a trimis rușilor locațiile țintelor de la centrul de pregătire militară din Yavoriv, aflată la 25 de kilometri de granița cu Polonia, prin aplicația Telegram, potrivit SBU.

„În urma loviturilor cu rachete asupra poligonului de antrenament din Yavoriv, peste 50 de membri ai personalului militar au murit, iar aproape 150 au fost răniți”, a precizat SBU.

Citește și:

A 125-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă