24.1 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRomânii să plece imediat din Rusia, recomandă Ministerul de Externe de la...

Românii să plece imediat din Rusia, recomandă Ministerul de Externe de la București

Românii să plece imediat din Rusia și să evite călătoriile în Rusia, recomandă Ministerul de Externe de la București. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis un comunicat în acest sens luni, 28 februarie 2022.

Comunicatul MAE este următorul:

„După cum este cunoscut, ca urmare a escaladării conflictului armat din Ucraina, România a decis, la 26 februarie 2022, închiderea spațiului său aerian pentru toate aeronavele înregistrate în Rusia, ulterior măsura fiind adoptată la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. În aceste condiții, și companiile aeriene europene și-au suspendat zborurile spre și deasupra teritoriului Federației Ruse.

Având în vedere aceste restricții, precum și faptul că situația regională de securitate rămâne extrem de tensionată și cu o evoluție impredictibilă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le recomandă insistent cetățenilor români să evite călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare să părăsească teritoriul Federației Ruse cât mai curând, prin intermediul zborurilor comerciale încă disponibile.  

MAE informează că cetățenii români care doresc să părăsească teritoriul Federației Ruse au, la acest moment, rute alternative de deplasare prin intermediul curselor aeriene regulate, cu escală, prin Republica Turcia/Istanbul și Emiratele Arabe Unite/Dubai sau pe cale rutieră, cu companii de transport, prin Estonia”.

Românii să plece imediat din Rusia, dar rămâne să vedem ce se întîmplă în Rusia

În mod evident, comunicatul MAE sugerează că situația românilor care s-ar afla în Rusia se va înrăutăți.

Două posibile explicații s-ar afla în spatele acestui avertisment. S-ar putea estima o înrăutățire a situației din Rusia pentru orice persoană, din cauza problemelor economice tot mai grave ale Rusiei. Aceste probleme economice pot cauza și probleme politice în Rusia.

A doua posibilă explicație ar fi exacerbarea tensiunilor dintre Rusia și toate statele NATO, inclusiv România.

Pe de altă parte însă, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, susține că situația României este sigură. „Suntem în cea mai sigură situație de securitate pe care o putem avea”, a declarat, luni la amiază, ministrul Aurescu.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Securicii fac poc, serviți cu AOC

Reducerea posturilor guvernamentale rămâne doar un enunț de adormit Mitsura. De parcă n-ar exista destule instituții controlate prin acoperiți, guvernanții crează Agenția pentru Operațiuni...

Securicii fac poc, serviți cu AOC

Reducerea posturilor guvernamentale rămâne doar un enunț de adormit Mitsura. De parcă n-ar exista destule instituții controlate prin acoperiți, guvernanții crează Agenția pentru Operațiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă