26.8 C
București
duminică, 26 iunie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaReacția Rusiei la acuzațiile de complot în Ucraina: „Marea Britanie să nu...

Reacția Rusiei la acuzațiile de complot în Ucraina: „Marea Britanie să nu mai răspândească prostii”

Reacția Rusiei la acuzațiile de complot venite din partea Marii Britanii nu a întârziat să apară. Moscova a respins ca fiind „dezinformare” o afirmație a Marii Britanii conform căreia Moscova complotează să instaleze un lider pro-rus la Kiev. Temerile de invazie a Ucrainei persistă.

Afirmațiile, oferite fără o cronologie privind informațiile, au fost transmise într-o declarație a Ministerului de Externe al Regatului Unit sâmbătă.

Afirmația Marii Britanii este „dovada” că țările NATO, nu Rusia, „escalează tensiunile în jurul Ucrainei”, a transmis duminică Ministerul rus de Externe într-o declarație, notează Bloomberg. Prin aceasta a cerut Marii Britanii „să nu mai răspândească prostii”.

Marea Britanie a declarat sâmbătă că Yevhen Murayev, un fost membru al parlamentului ucrainean, este un potențial candidat pentru a fi instalat de Rusia la Kiev.

Ministerul de Externe britanic a spus că deține informații că serviciile ruse de informații întrețin legături cu „numeroși” foști politicieni ucraineni. A menționat patru nume care sunt deja supuși sancțiunilor occidentale. Bărbații, care au părăsit Ucraina în 2014, se crede că locuiesc în Rusia.

Afirmațiile preced o încercare a Marii Britanii de a crește presiunea asupra Rusiei. Secretarii apărării și secretarii de externe urmează să călătorească în Europa pentru discuții. Premierul Boris Johnson va programa săptămâna aceasta convorbiri cu liderii G7. Acestea au rolul de a finaliza sancțiuni suplimentare împotriva susținătorilor președintelui Vladimir Putin, potrivit oficialilor.

„Păianjenul” ucrainean își adună partizanii pentru orice război rusesc

La Washington, o purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională a numit presupusul complot „profund îngrijorător”.

Președintele Joe Biden s-a întâlnit sâmbătă cu echipa sa de securitate națională. Discuțiile s-au conturat în jurul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. El a fost informat despre consolidarea militară a Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina. A discutat și despre gama de opțiuni pentru SUA și aliații săi, a declarat un oficial de la Casa Albă.

Săptămâna trecută, SUA au declarat că actorii ruși pregătesc potențiale operațiuni de sabotaj împotriva propriilor forțe. Totodată, sunt fabricate provocări pe rețelele de socializare pentru a justifica o invazie în Ucraina.

Ajutorul militar al SUA a început să sosească vineri în Ucraina. „În fața agresiunii în creștere a Rusiei”, a declarat Ambasada SUA la Kiev pe Twitter. Marea Britanie trimite, de asemenea, provizii.

Confruntare diplomatică

Rusia a adunat o mare forță armată la granița sa cu Ucraina. În plus, a trimis trupe și armament în Belarus, în nordul Ucrainei, pentru exerciții militare comune programate să înceapă pe 10 februarie.

Moscova a negat în repetate rânduri că are vreo intenție de a invada Ucraina.

Întâlnirea de la Geneva condusă de secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov nu a dat rezultate. Asistenții liderilor ucraineni, ruși, germani și francezi se vor întâlni probabil la Paris pentru discuții pe 26 ianuarie.

Cine sunt cei patru oficiali ucraineni pe care Rusia i-ar vrea la Kiev

Cei patru foști oficiali ucraineni numiți de Regatul Unit sunt Serhiy Arbuzov, Mykola Azarov, Andriy Kluyev și Volodymyr Sivkovych.

Azarov a fost prim-ministru din 2010 până în 2014. Acesta este un fost prim-viceprim-ministru, iar Kluyev este un fost șef de cabinet.

Toți trei au fost aliați ai fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a fost răsturnat după proteste de stradă soldate cu decese și a fugit în Rusia în 2014. La acel moment, bunurile le-au fost blocate din cauza acțiunilor rusești în Ucraina și încă contestă demersul în instanțele internaționale.

Al patrulea, Sivkovych, a fost sancționat joi de SUA, care a spus că se numără printre „pionii” care lucrează cu agențiile de spionaj ale Rusiei pentru a destabiliza Ucraina.

Kremlinul, care l-a susținut pe Ianukovici, a anexat peninsula Crimeea a Ucrainei și a aprins un conflict militar în cele două regiuni cele mai estice ale țării, care a provocat peste 14.000 de morți.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Planul Urbanistic General al Capitalei a fost anulat în instanță

Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei a fost anulat în instanță, printr-o decizie a Tribunalului București. Decizia instanței anulează Hotărârea Consiliului General al Municipiului București...

Imediat după ce Republica Moldova a devenit candidat la UE, Maia Sandu l-a sunat pe Klaus Iohannis

Imediat după ce Republica Moldova a primit statutul de candidat la UE, Maia Sandu l-a sunat pe Klaus Iohannis. Președinta Maia Sandu a făcut această...

Rusia – Ucraina, ziua 203. Patru rachete rusești au lovit orașul Kiev

Patru rachete rusești au lovit orașul Kiev, distrugând mai multe blocuri de locuințe, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Presa ucraineană afirmă că rușii n-au...
Ultima oră
Pe aceeași temă