12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRăzboiul din Ucraina reverberează pe insulele Matsu din Taiwan

Războiul din Ucraina reverberează pe insulele Matsu din Taiwan

Insulele Matsu reprezintă „prima linie a democrației” a Taiwanului, sub amenințarea pe care o reprezintă vecinul său masiv și mai puternic, China continentală, iar locuitorii de acolo spun că războiul din Ucraina a lovit un nervi.

Pentru locuitorii din îndepărtatele Insule Matsu, zgomotul avioanelor care zboară deasupra capetelor lor este un reamintire clară a amenințării de război, reprezentată de vecinul său masiv și puternic, China continentală.

Cum afectează războiul din Ucraina

Și ei spun că invazia Ucrainei de către Rusia a făcut această amenințare din ce în ce mai reală.

Insulele Matsu sunt la doar o aruncătură de băț de continent, dar sunt deținute de Taiwan, la sute de mile distanță, din 1949.

Atunci guvernul naționalist învins a fugit după ce a pierdut continentul în fața comuniștilor.

Astăzi, insulele găzduiesc o bază de rachete din Taiwan și ar fi probabil o țintă imediată pentru Beijing în orice caz de reînnoire a conflictului. China consideră Taiwanul o provincie renegată și nu a exclus niciodată să o ia cu forța.

Pentru proprietarul comun al micului dejun, Lin Jih-shou, în vârstă de 64 de ani, un zbor recent al unei aeronave chinezești i-a amintit de posibilitatea unui conflict în propria lui curte.

“Chiar dacă ne provoacă, tot nu ne putem atinge de ei. Dacă vor să zboare peste, doar lasă-i să zboare. Dacă îi dobori, totul se va termina, nu glumesc de tine, ar fi începutul. al celui de-al treilea război mondial.Este într-adevăr prea înfricoșător, nici măcar nu ar fi doar noi și luptele continentale, cu siguranță s-ar alătura luptei și alte țări. Uită-te doar la războiul dintre Rusia și Ucraina, dacă folosesc bombe atomice, totul se va termina, nicio țară nu ar putea scăpa”.

Insulele Matsu au fost bombardate în mod regulat de China în apogeul Războiului Rece, iar locuitorii mai în vârstă spun că conflictul Rusia-Ucraina a reînviat temerile legate de propria lor istorie.

China și-a intensificat presiunea militară în Taiwan

Dar, deși China și-a intensificat presiunea militară asupra Taiwanului în ultimii ani, unii membri ai tinerei generații nu sunt la fel de îngrijorați.

Unele dintre buncărele abandonate care punctează coasta – au fost transformate în destinații turistice și hoteluri de tip boutique.

Mulți tineri rezidenți sunt mai dornici să păstreze cultura unică a insulelor și au lucrat pentru a construi afaceri mici la modă și o scenă artistică vibrantă.

Chung Jing-yei, în vârstă de 26 de ani, este un manager de restaurant – care spune că mutarea acolo a învățat-o în felul ei, așa că mulți doresc să mențină status quo-ul delicat.

„Între Taiwan și China există deja o discuție clară și rezonabilă că suntem diferiți. În trecut, mi-am dorit foarte mult să mă ridic și să subliniez acest punct. Dar după ce am venit aici, am înțeles de ce unii oameni de vârstă mijlocie nu au vrut să pună accentul pe această problemă, pentru că sunt în prima linie. În cazul în care se întâmplă ceva cu adevărat, acest loc ar putea fi primul care va fi atacat. Așa că oamenii de aici continuă să spună, de ce trebuie să continuăm să accentuăm această problemă (relațiile China-Taiwan)?”

Taiwanul și-a ridicat nivelul de alertă de la invazia Ucrainei, dar nu a raportat încă niciun semn de atac iminent.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...

Amânare în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere. Inspecția Judiciară cerea suspendarea judecătoarei

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, acuzat că a omorât doi tineri cu mașina, a fost amânat pentru data de 9 mai 2024. Noul...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă