28.3 C
București
sâmbătă, 13 august 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPutin nu va invada Ucraina, estimează fostul președinte Traian Băsescu

Putin nu va invada Ucraina, estimează fostul președinte Traian Băsescu

„Putin nu cred că va invada Ucraina”, a declarat, miercuri, fostul președinte Traian Băsescu.

Fostul șef de stat, în prezent europarlamentar, a prezentat această opinie într-o intervenție telefonică la postul Digi 24. Declarația a fost făcută în ziua de miercuri, 23 februarie 2022.

Fostul președinte Băsescu a dezmințit zvonurile conform cărora Rusia deja a pornit războiul din Ucraina. „În realitate, niciun tanc al Rusiei nu a trecut frontiera Ucrainei”, a precizat europarlamentarul Traian Băsescu.

Acesta a precizat și de ce nu ar ataca regimul Putin în Ucraina. Pe de o parte, tancurile Rusiei ar fi întâmpinate de armata Ucrainei cu armament antitanc foarte performant. Se știe că, în ultimele săptămâni, câteva țări NATO au livrat armament Ucrainei.

Pe de altă parte, Rusia, cu 130.000 de militari, nu ar putea ține sub control o țară de mărimea Ucrainei. Aceasta este opinia fostului șef de stat Traian Băsescu.

Se știe că, potrivit informațiilor provenite din Ucraina, în provinciile Donețk și Lugansk au loc schimburi de focuri. Acestea s-ar fi produs inclusiv după ce Rusia a recunoscut „independența” acestor două regiuni. Rusia a anunțat, imediat după aceea, că trimite trupe „de menținere a păcii” în aceste regiuni rusofone. S-ar fi văzut deja vehicule blindate, fără însemne de identificare, în Donețk și Lugansk. Aceste vehicule militare ar fi de fabricație rusească, dar nu este limpede cui aparțin.

Traian Băsescu este de părere că Rusia are prea puțini militari pentru a controla toată Ucraina

Se știe că, potrivit normelor internaționale, trupele de menținere a păcii se trimit doar cu acordul țării unde vor ajunge. Iar Ucraina nu a cerut trupe de menținere a păcii din Rusia. Dimpotrivă, Ucraina se consideră atacată de Rusia.

De altfel, chiar și recunoașterea ca țări a două regiuni dintr-un stat este o procedură care încalcă legile internaționale. Acest punct de vedere a fost exprimat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:02:01

VIDEO: Suspectul în cazul atacului asupra lui Salman Rushdie a fost identificat

Salman Rushdie, romancierul de origine indiană care s-a ascuns ani de zile după ce Iranul i-a îndemnat pe musulmani să îl ucidă din cauza...
00:02:01

VIDEO: Suspectul în cazul atacului asupra lui Salman Rushdie a fost identificat

Salman Rushdie, romancierul de origine indiană care s-a ascuns ani de zile după ce Iranul i-a îndemnat pe musulmani să îl ucidă din cauza...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 171: Zelenski cataloghează din nou acțiunile armatei lui Putin drept teroriste

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că, după tot ce au făcut forţele ruse, "poate exista o singură atitudine faţă de Rusia - cea faţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă