21 C
București
vineri, 27 mai 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPreședintele Ucrainei, îndemn la calm: protejați-vă „inima de panică”

Președintele Ucrainei, îndemn la calm: protejați-vă „inima de panică”

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a adresat marți (25 ianuarie) oamenilor un îndemn la calm și să nu intre în panică cu privire la amenințarea unui atac rusesc și a spus că se lucrează pentru a se stabili o întâlnire între el și liderii Rusiei, Franței și Germaniei.
Într-o adresă video televizată, Zelenskii a spus că retragerea personalului din această săptămână de la ambasadele occidentale de la Kiev nu înseamnă că o escaladare militară cu Rusia este inevitabilă, transmite Reuters.
„Protejați-vă corpul de viruși, creierul de minciuni, inima de panică”, a spus Zelensky.
Tensiunile sunt mari după ce Rusia a adunat aproximativ 100.000 de militari în apropierea graniței vecinului său.

Ambasada Statelor Unite la Kiev le-a cerut miercuri cetăţenilor americani să se pregătească imediat de plecare din Ucraina, transmit Reuters şi AFP.

Președintele Ucrainei cere calm și ca oamenii să nu intre în panică, dar americanii își evacuează oamenii din Ucraina

Misiunea diplomatică americană apreciază că situaţia securităţii din Ucraina este „imprevizibilă din cauza ameninţării crescute a unei acţiuni militare a Rusiei”.

Situaţia „se poate deteriora foarte rapid”, arată site-ul de internet al ambasadei https://bit.ly/3H932eH .

Washingtonul anunţase duminică retragerea din Ucraina a unor diplomaţi şi a familiilor acestora. Regatul Unit a luat o măsură similară luni, iar Canada – marţi. Autorităţile ucrainene au apreciat că decizia americanilor a fost „prematură” şi „excesivă”.

Miercuri, negociatori ruşi, ucraineni, francezi şi germani s-au reunit la Paris pentru a încerca să dezamorseze criza, după seria de tratative ruso-americane de săptămâna trecută.

Rusia neagă că ar avea intenţii agresive, dar a concentrat la frontiera ucraineană zeci de mii de soldaţi. Tensiunea a crescut în ultimele săptămâni, iar Occidentul se aşteaptă la o invazie rusă în Ucraina. Moscova cere, în schimbul unui pas înapoi, un angajament din partea NATO că alianţa nu se va mai extinde spre est, precum şi alte garanţii de securitate, potrivit agerpres.ro.

În 2015, Rusia a anexat peninsula Crimeea, care aparţinea Ucrainei, iar de atunci i-a sprijinit pe separatiştii pro-ruşi din estul acestei ţări.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Manifest pentru un mod de viață

Studii medicale recente arată două lucruri importante pentru sănătatea ființei umane: stresul și obezitatea fac ravagii în societățile dezvoltate economic. Din aceste două suferințe,...

Oleg Chiseliov: “Putinismul îmbină doctrina naționalistă și imperialismul rus”

Oleg Chiseliov are 17 ani.  Elev în clasa a 11-a la Liceul Teoretic „Pro Succes” din Chișinău, Republica Moldova, e un unionist convins și...
Ultima oră
Pe aceeași temă