27.8 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaNATO nu doar respinge pretențiile Rusiei dar îi cere să-și retragă militarii...

NATO nu doar respinge pretențiile Rusiei dar îi cere să-și retragă militarii din Ucraina și Republica Moldova

NATO nu doar respinge pretențiile Rusiei dar îi cere să-și retragă militarii din țările unde i-a trimis ilegal. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, cere retragerea militarilor ruși din Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

Cererea NATO intervine în cadrul eforturilor de detensionare a crizei dintre Rusia și Ucraina. În Ucraina, Rusia ocupă ilegal Crimeea, din anul 2014. De asemenea, Rusia susține formațiuni înarmate ale separatiștilor din estul Ucrainei. Temerile Occidentului sunt că regimul Putin va anexa și aceste regiuni. Principalele state NATO încearcă să rezolve criza din Ucraina, dar România este aparent exclusă de la aceste discuții.

În Republica Moldova, Rusia are trupe în regiunea Transnistriei, cu populație rusofonă. Cu sprijinul acestor trupe, la Tiraspol funcționează un regim separatist, ilegal, condus de Vadim Krasnoselski. El se declară președinte în „Republica Moldovenească Nistreană”. Guvernul legitim, de la Chișinău, a pierdut practic controlul asupra Transnistriei. Separatiștii de la Tiraspol vor să negocieze de pe poziții egale cu guvernul de la Chișinău.

În Georgia, Rusia menține ilegal trupe în regiunile Osetia de Sud și Abhazia. Linia de demarcație convențională dintre aceste regiuni și restul Georgiei este monitorizată de observatori internaționali.

Pretențiile Rusiei includ și oprirea oricărei extinderi a NATO

Acesta este contextul în care Ucraina, Republica Moldova și Georgia, deși nu fac parte din NATO, au diferite forme de parteneriat cu Alianța Atlantică. Republica Moldova a anunțat recent că dorește să-și mențină neutralitatea și că nu dorește să intre în NATO. În schimb, Ucraina și Georgia vor să fie membri NATO cu drepturi depline.

La negocierile cu SUA, Rusia a cerut ca Alianța Atlantică să nu mai primească niciun nou membru.

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 87: 8 răniți după un atac asupra unui centru cultural recent reconstruit

UPDATE, ora 14:38: Preşedintele american Joe Biden a semnat legea adoptată joi de Congres ce prevede un pachet gigantic de 40 de miliarde de...

Câți români își sărbătoresc onomastica de ziua Sfinților Constantin și Elena

Peste 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica astăzi, cu ocazia Sfinţilor Constantin şi Elena.Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date,...
00:01:04

VIDEO: Rusia spune că ultimii apărători din Azovstal s-au predat

Ministerul rus al Apărării a declarat că ultimul grup de forțe ucrainene care se afla în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol s-a predat, marcând...
Ultima oră
Pe aceeași temă