25.8 C
București
luni, 27 septembrie 2021

COVAX apelează la vaccinurile chinezești pentru țările sărace, în lipsă de alternative

Criza dozelor de vaccin anti-Covid-19 se resimte tot mai mult. Programul umanitar COVAX, coordonat de Onu, a semnat acorduri cu două companii farmaceutice chineze pentru a cumpăra peste jumătate de milion de doze de ser până în prima jumătate a anului viitor, pe care să le administreze țărilor sărace. Varianta Delta a virusului crește de la o zi la alta, iar autoritățile din întreaga lume iau măsuri tot mai drastice.

Astfel, potrivit acordurilor semnate de oficialii programului, companiile Sinopharm și Sinovac vor livra imediat 110 milioane de doze, printr-un parteneriat public, venit în ajutorul țărilor cu venituri mici.

Acordul vine într-o perioadă în care „varianta Delta reprezintă un risc tot mai mare pentru sistemele sanitare”, susține presă alianței pentru vaccinuri, Gavi. Cu toate că livrările pentru țările au fost întârziate timp de luni bune, COVAX având contracte cu statele dezvoltate, începând de acum se vor distribui seruri în întreaga lume.

COVAX a încheiat contracte pentru livrarea a 3,8 miliarde de doze, iar 1,9 miliarde ar urma să sosească până la finalul acestui an.

Cu toate acestea, vaccinurile din China ridică semne de întrebare în ceea ce privește eficiența lor. Oficialii thailandezi au anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că toate cadrele medicale vaccinate cu Sinovac vor mai primi o a treia doză, însă Pfizer sau AstraZeneca. Rapoartele arată că din 677.000 de cadre medicale imunizate cu vaccinul chinezesc, 618 s-au infectat cu Covid-19. 

OMS a făcut apel către toate companiile farmaceutice și statele bogate să doneze doze de vaccin pentru a stopa răspândirea coronavirusului în țările slab dezvoltate.

Ultima oră
Pe aceeași temă