11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalCoreea de Nord testează o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă...

Coreea de Nord testează o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune

Statele vecine se simt amenințate

Coreea de Nord a testat o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune capabilă să lovească o mare parte din Japonia. Potrivit presei de stat, testele organizate în weekend au vizat rachete călătorind până la 1.500 km (930 mile) distanță. În ciuda amenințării către țările vecine, se pare că acțiunea nu încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. Acestea au condus la sancțiuni dure asupra Coreei de Nord în trecut.

Teste cu semnificație strategică

Pe de altă parte, Coreea de Nord lasă impresia că încă este un stat capabil să dezvolte arme. Tirurile, efectuate sâmbătă şi duminică, au avut loc în prezenţa unor înalţi oficiali nord-coreeni, a anunţat agenţia de presă nord-coreeană ACTC. Potriit media, testul a avut o „semnificație strategică” ca măsură de descurajare pentru a garanta securitatea Coreei de Nord.

Analistul nord-coreean, Ankit Panda, a declarat că este prima rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune a țării care ar putea transporta un focos nuclear. Pe de altă parte, sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU interzic Coreei de Nord să testeze rachete balistice. Acestea sunt considerate mai periculoase decât cele de croazieră. O rachetă balistică este alimentată de o rachetă și urmează o traiectorie balistică în formă de arc. În același timp, o rachetă de croazieră este alimentată de un motor cu reacție și zboară la o înălțime mai mică, notează BBC.

Statele Unite rămân pe poziții

Statele Unite urmăresc îndeaproape acțiunile Coreei de Nord. Pentagonul a transmis că  “vor continua să monitorizeze situaţia şi se vor consulta îndeaproape cu aliaţii şi partenerii”.

“Această activitate subliniază dezvoltarea continuă de către Coreea de Nord a programului său nuclear şi ameninţările pe care aceasta o reprezintă pentru vecinii săi şi comunitatea internaţională”, a transmis Pentagonul într-un comunicat.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă