12.2 C
București
duminică, 24 octombrie 2021

Coreea de Nord testează o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune

Statele vecine se simt amenințate

Coreea de Nord a testat o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune capabilă să lovească o mare parte din Japonia. Potrivit presei de stat, testele organizate în weekend au vizat rachete călătorind până la 1.500 km (930 mile) distanță. În ciuda amenințării către țările vecine, se pare că acțiunea nu încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. Acestea au condus la sancțiuni dure asupra Coreei de Nord în trecut.

Teste cu semnificație strategică

Pe de altă parte, Coreea de Nord lasă impresia că încă este un stat capabil să dezvolte arme. Tirurile, efectuate sâmbătă şi duminică, au avut loc în prezenţa unor înalţi oficiali nord-coreeni, a anunţat agenţia de presă nord-coreeană ACTC. Potriit media, testul a avut o „semnificație strategică” ca măsură de descurajare pentru a garanta securitatea Coreei de Nord.

Analistul nord-coreean, Ankit Panda, a declarat că este prima rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune a țării care ar putea transporta un focos nuclear. Pe de altă parte, sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU interzic Coreei de Nord să testeze rachete balistice. Acestea sunt considerate mai periculoase decât cele de croazieră. O rachetă balistică este alimentată de o rachetă și urmează o traiectorie balistică în formă de arc. În același timp, o rachetă de croazieră este alimentată de un motor cu reacție și zboară la o înălțime mai mică, notează BBC.

Statele Unite rămân pe poziții

Statele Unite urmăresc îndeaproape acțiunile Coreei de Nord. Pentagonul a transmis că  „vor continua să monitorizeze situaţia şi se vor consulta îndeaproape cu aliaţii şi partenerii”.

„Această activitate subliniază dezvoltarea continuă de către Coreea de Nord a programului său nuclear şi ameninţările pe care aceasta o reprezintă pentru vecinii săi şi comunitatea internaţională”, a transmis Pentagonul într-un comunicat.

Ultima oră
Pe aceeași temă