6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalCoreea de Nord a detonat biroul de legătură cu Sudul, au transmis...

Coreea de Nord a detonat biroul de legătură cu Sudul, au transmis autoritățile de la Seul

Coreea de Nord a detonat un birou de legătură inter-coreeană de la granița de vest a orașului Kaesong, au transmis ambele Coreea, astfel Pyongyang reia o poziție provocatoare, în timp ce discuțiile de denuclearizare cu Washingtonul rămân blocate.

Biroul condus în comun, care fusese închis temporar la sfârșitul lunii ianuarie din cauza temerilor de coronavirus, a fost distrus la 2:50 p.m. ora locală marți, au declarat presa de stat din Pyongyang. Astfel, clădirea situată în întregime pe teritoriul Nordului, a fost „ grav distrusă printr-o explozie de proporții”.
Nici ministerul de unificare al Coreei de Sud și nici mass-media de stat din Coreea de Nord nu au raportat dacă cineva a fost prezent la fața locului în momentul detonării. Seul a chemat înapoi 58 de angajați când biroul de legătură a fost închis la 30 ianuarie.

Nordul a fost supărat de pliantele antiregim trimise peste granița inter-coreeană de către grupurile de activiști defectori de la Seoul.
Phenianul, într-o serie de declarații recente despre linia dură care vizează Seul, avertizase cu forța militară.
Sâmbătă, Kim Yo Jong, sora liderului Kim Jong Un, a declarat că în scurt timp regimul va lua măsuri „decisive” și a avertizat despre o „scenă tragică” la biroul comun coreean de legătură.Cele două țări au deschis biroul de legătură în urma unui angajament inter-coreean din 2018 de a reduce ostilitățile militare și de a aduce pace în Peninsula Coreeană.

Clădirea de legătură cu patru etaje, situată la aproximativ 30 de mile nord-vest de Seul, a fost un simbol al cooperării transfrontaliere. Coreenii de Nord s-au instalat pe ultimul etaj, în timp ce sud-coreenii au ocupat etajul al doilea. Se întâlneau pe etajul dintre cele două . La ceremonia de deschidere din 2018, un front mare de unificare alb-și-albastru, care arată întreaga Peninsulă Coreeană, a fost drapat pe fața clădirii.

Până marți, clădirea fusese ocupată de media din Coreea de Sud care au difuzat videoclipuri în apropiere de Kaesong, cum ieșea fum fața locului.
,,A fost o manevră calculată de Pyongyang, orchestrată de doamna Kim și binecuvântată de regim, inclusiv de fratele ei, potrivit presei de stat. Dna Kim, 32 de ani, este de acord să beneficieze pe plan intern de distrugerea biroului de legătură, oferindu-i câteva acreditări de conducere în stil dur, deoarece își asumă un rol mai mare în regim” – au spus specialiștii în securitate.

Doamna Kim care joacă rolul „polițistului rău” pregătește, de asemenea, scena pentru fratele ei, odată ce Pyongyang va decide să se relaționeze cu Seul și cu Washington, a spus Lee Sung-Yoon, un expert pe Coreea de la Universitatea Tufts. „Când va veni momentul pentru un pact de pace post-provocare, poate după alegerile din SUA, Kim Jong Un poate ieși din nou zâmbind”, a spus domnul Lee.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă