15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalConflictele dintre Polonia și Bruxelles pun semne de întrebare în privința unei...

Conflictele dintre Polonia și Bruxelles pun semne de întrebare în privința unei posibile ieșiri din UE

Premierul polonez a contestat unul dintre principiile juridice UE

Polonia a susținut în discuțiile cu oficialii de la Bruxelles că legile statului nu se potrivesc cu cele europene. Premierul polonez a contestat unul dintre principiile juridice fundamentale ale Uniunii. Acest lucru a stârnit îngrijorarea țărilor cu privire la o posibilă ieșire din UE.

Discuțiile dintre Polonia și Bruxelles au escaladat serios, după ce prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a contestat vehement unul dintre principiile juridice fundamentale ale Uniunii Europene. Într-o analiză realizată de presa internațională, specialiștii atrag atenția unui posibil „Polexit” alimentat de acțiunile oficialilor polonezi.

Mesajul transmis de Franța și Germania

Vineri târziu, miniștrii de externe francezi și germani au mustrat Polonia, spunând că aderarea la UE se bazează pe “aderarea completă și necondiționată la valori și reguli comune”. De asemenea, au spus că acesta nu este “doar un angajament moral. Este, de asemenea, un angajament legal”. Franța a declarat că o astfel de ieșire este acum un „risc de facto”.

Conflictele s-au agravat după ce joi, Tribunalul Constituțional al Poloniei a decis că articolele cheie ale unuia dintre tratatele primare ale UE erau incompatibile cu legislația poloneză, respingând, de fapt, principiul conform căruia legislația UE are prioritate asupra legislației naționale în anumite domenii judiciare.

Patryk Wachowiec, cercetător la Bingham Center pentru Statul de drept a declarat pentru BBC că premierul a depus în ultimii șase ani bariere împotriva hotărârilor din partea instanței superioare a UE.

Tribunalul constituțional a fost prima țintă a reformei partidului Polonia în Lege și Justiție (PiS). Acum este dominat de judecători care simpatizează cu partidul, dintre care unul a fost numit ilegal, potrivit Curții Europene a Drepturilor Omului. Morawiecki, cât și cel mai puternic politician al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, președintele PiS, insistă că Polonia vrea să rămână în UE și nu s-ar pune problema de un „Polexit”.

„Știri false” din partea opoziției

Ba mai mult, aceștia susțin că opoziția încearcă să răspândească „știri false” pentru a influența un electorat care susține în mod covârșitor calitatea de membru. Chiar dacă acum mai mulți polonezi își exprimă îngrijorarea cu privire la pierderea suveranității față de UE.

Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European și acum șeful celui mai mare grup de opoziție din Polonia, Coaliția Civică, i-a îndemnat pe polonezi să protesteze împotriva Uniunii, într-un meeting la Varșovia.

“Operațiunea planificată de Jaroslaw Kaczynski pentru scoaterea Poloniei din Europa a început din plin. Dacă rămânem inactivi, nimic nu îl va opri”, a spus el într-un videoclip postat pe Twitter.

Ursula von der Leyen și-a exprimat îngrijorarea

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că prioritatea maximă este de a se asigura că toți cetățenii polonezi „se bucură de beneficiile aduse de UE”. Aceasta și-a exprimat, la rândul său, îngrijorarea privind acțiunile Poloniei.

„Tratatele noastre sunt foarte clare. Toate hotărârile Curții Justiției a UE sunt obligatorii pentru toate autoritățile statelor membre, inclusiv pentru instanțele naționale. Dreptul Uniunii are întâietate față de dreptul național, inclusiv față de dispozițiile constituționale.

Acesta este angajamentul pe care toate statele membre ale UE și l-au asumat în momentul aderării la Uniunea Europeană. Vom face uz de toate competențele pe care le avem în temeiul tratatelor pentru a asigura acest lucru”, a spus Ursula von der Leyen.

Ungaria sare în apărarea Poloniei

Pe de altă parte, Ungaria a sărit în apărarea Poloniei în urma scandalului cu UE. Premierul maghiar Viktor Orban a semnat sâmbătă o rezoluție guvernamentală. Aceasta salută o hotărâre a curții constituționale poloneze prin care contestă primatul dreptului Uniunii Europene. De asemenea, acuză instituțiile UE că își extind puterile.

Purtătorul de cuvânt al lui Orban, Bertalan Havasi, a declarat că guvernul Ungariei solicită instituțiilor UE să respecte suveranitatea celor 27 de țări membre ale blocului.

Comisia Europeană nu a aprobat încă cele 57 de miliarde de euro pentru planul de recuperare Covid. Bani de care are nevoie guvernul pentru a-și finanța „Acordul polonez” emblematic.

Negocierile sunt în curs de desfășurare și unii sugerează că guvernul folosește hotărârea ca pârghie pentru a obține acordul planului.

Totuși, acesta va intra în vigoare abia atunci când va fi publicat. Deși guvernul este obligat din punct de vedere legal să facă acest lucru, în trecut nu a reușit să publice hotărârile.

Polexit-ul, „de neimaginat și nerealist”

Jacek Karnowski, redactor-șef al săptămânalului Sieci, a declarat pentru BBC că Polexit este „de neimaginat și nerealist”. Deși a spus că subiectul este acum o chestiune de discuție. Acesta a comparat Polonia cu Marea Britanie, susținând că ambele state sunt independente, însă Polonia este „mult mai slabă, nefericită”.

Redactorul-șef a explicat atitudinea națiunii de a-și apăra suveranitatea și să nu fie tratată ca un membru de clasa a doua.

Karnowski a declarat astfel că „oficialii guvernamentali simt că sunt înșelați de Bruxelles. Hotărârea de joi a fost decisă într-un anumit sens prin poziția UE”. De asemenea, acesta este de părere că Bruxelles a întind o capcană Poloniei. El spune că Varșoviei i se oferă posibilitatea de a fi „colonie legală” sau de a părăsi UE.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă