18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalCofondator al talibanilor, la Kabul, pentru formarea unui guvern

Cofondator al talibanilor, la Kabul, pentru formarea unui guvern

“El se va afla la Kabul pentru a se întâlni cu responsabili jihadişti şi politici pentru stabilirea unui guvern inclusiv”, a declarat un înalt responsabil al talibanilor.

Mullahul Baradar s-a întors marţi, la două zile după revenirea talibanilor la putere în Afganistan, din Qatar unde el conducea biroul politic al mişcării.

El a aterizat la Kandahar, în sudul Afganistanului. Kandahar a fost epicentrul puterii talibanilor între 1996 şi 2001. Oraşul se află în provincia cu acelaşi nume unde s-a născut mişcarea la începutul anilor 1990.

Abdul Ghani Baradar, născut în provincia Uruzgan (sud) şi care a crescut la Kandahar, este cofondator al talibanilor împreună cu mullahul Omar, decedat în 2013 dar a cărui moarte a fost ascunsă doi ani, scrie Agerpres.

Ca şi în cazul multor afgani, viaţa sa a fost marcată de invazia sovietică din 1979 când a devenit mujahedin şi se crede că el a luptat alături de mullahul Omar, notează AFP.

În 2001, după intervenţia americană şi căderea regimului taliban, el ar fi făcut parte dintr-un mic grup de insurgenţi pregătiţi pentru un acord în care recunoşteau administraţia de la Kabul. Dar această iniţiativă s-a dovedit fără succes.

El era şeful militar al talibanilor când a fost arestat în 2010 la Karachi, în Pakistan. El a fost eliberat în 2018, în special sub presiunea Washingtonului.

Ascultat şi respectat de diferite facţiuni talibane, el a fost numit apoi şef al biroului lor politic, situat în Qatar.

De aici, el a condus negocierile cu americanii care au condus la retragerea forţelor străine din Afganistan, apoi la negocierile de pace cu guvernul afgan, fără niciun rezultat.

Cele mai citite

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă