3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalCiprul cere sprijin României pentru a-și rezolva problemele cu Turcia

Ciprul cere sprijin României pentru a-și rezolva problemele cu Turcia

Ministrul de Externe al Ciprului, Nikos Christodoulides, i-a solicitat ministrului român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, o convorbire telefonică, aceasta având loc în ziua de miercuri, 16 septembrie, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României.

Cei doi miniștri au discutat „în detaliu” situaţia conflictuală din Mediterana de Est, precizează comunicatul MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezent „un apel reînnoit la calm şi la detensionarea situaţiei prin dialog între părţile implicate, subliniind importanţa găsirii unor soluţii în acord cu dreptul internaţional, fie prin negociere, fie prin recursul la justiţia internaţională”.

În acest context, ministrul român de Externe i-a prezentat omologului din Cipru disponibilitatea de a împărtăşi experienţa dobândită de România în procesul de delimitare maritimă în Marea Neagră, proces care a fost soluţionat de Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga. După cum se știe, în acel proces părțile au fost România și Ucraina, iar șeful echipei de negociatori ai României a fost Bogdan Aurescu – la acel moment, secretar de stat.

Una dintre asemănările dintre acel litigiu și cel care opune, acum, Turcia și Cipru este că una dintre țările implicate este membră a Uniunii Europene iar cealaltă nu este, ceea ce face imposibilă soluționarea problemei la nivelul UE.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Consiliul Național al Elevilor cere Ministerului Educației și Sănătății să trateze educația responsabil

Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat, sâmbătă, Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii să trateze situaţia educaţiei cu maximă responsabilitate, analizând factorii de risc la...

Dreapta franceză și-a stabilit candidatul la alegerile prezidențiale din 2022

Dreapta franceză s-a reunit sâmbătă și și-a ales candidatul pentru alegerile prezidențiale ce se vor ține la anul. Valérie Pécresse, politiciana franceză care se autodescrie...

Grindeanu, termen pentru podul de la Brăila

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat după o vizită pe şantierul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, că acesta trebuie să fie dat...
Ultima oră
Pe aceeași temă