25.4 C
București
miercuri, 10 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalChina trimite nave de război și avioane de luptă peste granița neoficială...

China trimite nave de război și avioane de luptă peste granița neoficială către Taiwan . FOTO

Taiwan și-a explodat vineri „vecinul său rău de alături”, în timp ce China a efectuat o a doua zi de exerciții militare fără precedent, scrie presa occidentală.

Navele de război și avioanele de luptă chineze au trecut vineri linia neoficială a graniței din strâmtoarea Taiwan, ceea ce a determinat Taipei să-și arunce „vecinul rău de lângă” în timp ce Beijingul desfășura a doua zi de exerciții militare fără precedent.

Linia mediană a fost o linie tampon neoficială între China și Taiwan de zeci de ani. Traversarea ei este sensibilă deoarece strâmtoarea Taiwan are o lățime de numai 130 de kilometri în punctul său cel mai subțire, iar incursiunile militare cresc riscul de accidente.

China a trimis vineri dimineața atât nave de război, cât și avioane militare peste linia mediană, în timp ce a continuat cu exerciții militare masive în jurul Taiwanului, ca răzbunare pentru vizita președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, pe insulă în această săptămână.

China consideră Taiwanul auto-condus ca pe propriul său teritoriu, care va fi reluat cu forța, dacă este necesar, și se opune ferm ca alte țări să aibă schimburi la nivel înalt cu Taipei.

Joi, Armata Populară de Eliberare a lansat cel puțin 11 rachete balistice în apele din jurul Taiwanului. Cel puțin patru dintre ei au zburat deasupra capitalei Taipei, potrivit ministerului japonez al apărării, pentru prima dată din 1996.

Miercuri și joi, Beijingul a trimis 44 de avioane peste linia mediană, ceea ce a făcut ca Taiwanul să zboare cu avioane pentru a le avertiza, potrivit ministerului de apărare al insulei.

Premierul taiwanez Su Tseng-chang a condamnat vineri acțiunile Chinei, descriind-o drept „vecina rea ​​care își arată puterea la ușa noastră”.

Liaoning, navigând în timpul unui exercițiu pe mare CREDIT: STR/AFP prin Getty Images

Ministerul Apărării a spus că exercițiile au fost „foarte provocatoare”.

„Începând cu ora 11:00, mai multe loturi de avioane de război și nave de război chineze au efectuat exerciții în jurul strâmtorii Taiwan și au traversat linia mediană a strâmtorii”, a spus ministerul într-un comunicat.

„Acest exercițiu militar chinez, fie că este vorba despre lansarea de rachete balistice sau trecerea deliberată a liniei mediane a strâmtorii, este un act extrem de provocator”.

Anterior, era rar ca navele de război și avioanele să treacă linia mediană, deși incursiunile chineze au devenit mai frecvente după ce Beijingul a declarat în 2020 că frontiera neoficială nu mai exista.

Cu toate acestea, majoritatea incursiunilor chineze împotriva Taipei în ultimii ani au fost zboruri militare în colțul de sud-vest al zonei de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului, care include o suprafață mult mai mare decât spațiul aerian teritorial al insulei, suprapunându-se cu o parte din spațiul aerian al Chinei. zona de identificare a apărării antiaeriene și chiar unele din continent.

Incursiunile pe linia mediană arată că Beijingul crește presiunea asupra Taiwanului pentru a trimite un mesaj împotriva potențialelor eforturi viitoare ale SUA de a sprijini independența insulei, spun analiștii.

Exercițiile militare vin, de asemenea, într-un moment sensibil pentru liderul Chinei, Xi Jinping, care se pregătește să înceapă un al treilea mandat fără precedent la un congres politic de vârf în această toamnă.

Exercițiile, care se desfășoară în șase zone din jurul Taiwanului, vor continua până duminică.

Pe coasta chineză, vizavi de Taiwan, turiștii s-au adunat vineri pentru a încerca să arunce o privire asupra avioanelor militare care se îndreptau spre zona de exerciții. Turiștii de pe insula Pingtan, un loc pitoresc popular din provincia Fujian, au făcut fotografii și au scandat: „Hai să luăm Taiwanul înapoi”, deoarece avioanele se auzeau zburând deasupra capului.

Pe rețelele de socializare, oamenii au încercat să identifice locațiile celor două portavioane din China, Liaoning și Shandong, care și-au părăsit bazele din orașul de coastă Qingdao și, respectiv, insula tropicală Hainan, la începutul acestei săptămâni, potrivit presei taiwaneze. Nu este clar dacă portavioanele se vor alătura exercițiilor.

Citește și:

SUA, despre acțiunile Chinei la granița cu Taiwan

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Românii care au credite și nu-și mai pot plăti ratele pot cere ajutor la ANPC

Persoanele aflate în dificultate financiară pot găsi sprijin la ANPC, prin Direcția de Insolvență a Persoanelor Fizice, anunță instituția într-un comunicat de presă. Astfel,...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 168: țara vecină spune că Moscova dorește racordarea centralei din Zaporojie la Crimeea

UPDATE, ora 09:44: Conflictul cu Rusia nu se va încheia până când Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost anexată de Moscova,...

Copil mort într-un accident produs pe DN2

Un băiat în vârstă de 14 ani a decedat într-un accident rutier care a avut loc în această dimineaţa pe DN 2, în zona...
Ultima oră
Pe aceeași temă