19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalChina s-a impus în Hong Kong, prima publicație de opoziție care se...

China s-a impus în Hong Kong, prima publicație de opoziție care se închide este Apple Daily

Apple Daily, tabloidul pro-democrație din Hong Kong fondat de magnatul media Jimmy Lai, se va închide după ce activele sale au fost sechestrate și jurnaliștii săi au fost arestați, regimul de la Beijing dând o lovitură fatală presei libere din oraș.
 
Ziarul a declarat că ediția sa finală va fi tipărită joi, iar site-ul său web va înceta să fie actualizat de la miezul nopții din aceeași zi. Next Digital, compania-mamă a Apple Daily, a declarat inițial că va continua să publice până sâmbătă, însă închiderea sa a fost accelerată din cauza preocupărilor pentru siguranța angajaților săi.
 
Apple Daily este cunoscut de mult timp pentru disponibilitatea sa de a confrunta și critica guvernul. Dar Lai și ziarul au devenit o țintă de top pentru guvernul chinez în ceea ce privește sprijinul acordat protestelor pro-democrație care au cuprins Hong Kong-ul în 2019.
 
Autoritățile de lșa Beijing au impus o lege de securitate națională asupra teritoriului chinez care a redus sever opoziția și a stârnit temeri de ingerință în sistemul educațional, instanțe și mass-media.
 
Un editorialist pentru Apple Daily care folosea pseudonimul Li Ping a fost arestat în conformitate cu legea miercuri. Autoritățile au atacat birourile Apple Daily și au arestat cinci directori, inclusiv Ryan Law, redactor-șef al acesteia, săptămâna trecută.
 
Autoritățile au acuzat ziarul și directorii săi că au colaborat cu forțele străine, publicând cereri de sancțiuni împotriva guvernului din Hong Kong în urma protestelor din 2019 și a introducerii legii securității naționale.
 
Magnatul din Hong Kong Jimmy Lai a declarat: „Măcar am luptat, ne-am arătat demnitatea”.
 
Poliția a etichetat birourile Apple Daily drept „locul crimei” și a îndemnat alți reporteri să nu se asocieze cu ziarul sau cu angajații acestuia, în primul caz în care legea securității naționale este folosită împotriva jurnaliștilor.
 
Arestările au trimis valuri de șoc prin peisajul media din Hong Kong, unii spunând că se așteptau ca Apple Daily să se închidă, dar nu se așteptau să-i vadă pe jurnaliștii săi arestați.
 
„Poliția nu a exclus posibilitatea unor arestări suplimentare, iar următoarea [țintă] ar putea fi alte mijloace de comunicare”, a declarat Chris Yeung, fost președinte al Asociației Jurnaliștilor din Hong Kong. „Nu știi când se va invoca legea împotriva ta, a colegilor tăi și a altor prieteni din mass-media, este o situație foarte înfricoșătoare.”
 
Lai a fost deja închis pentru infracțiuni separate.
 
Hong Kong a fost mult timp văzut ca un far al libertății presei în Asia, dar mass-media de pe teritoriul chinez a fost supusă unei presiuni tot mai mari.
 
„În trecut, cu siguranță Hong Kong era centrul regional pentru mass-media, deoarece era atât de ușor să publici aici, iar clasamentul pentru libertatea presei era foarte ridicat”, a declarat Rose Luqiu, profesor asistent la departamentul de jurnalism al Universității Baptiste din Hong Kong și fost jurnalist. „[Dar] există dovezi ale unei schimbări de paradigmă de la un sistem media libertarian la un sistem media autoritar.”

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Portugalia cultivă tone de canabis medical pentru export

În 2023, Portugalia a exportat 11 tone de canabis, dar doar 17 kg au fost vândute în interiorul granițelor sale. Pacienții recurg în continuare...

Florinel Coman, după derby-ul cu Rapid: „Ar trebui să ne intereseze doar diferenţa față de locul doi. Vom sărbători la Sfântu Gheorghe”

La finalul derby-ului cu Rapid, încheiat la egalitate, scor 2-2, Florinel Coman a declarat că este mai puţin important că FCSB nu a reuşit...

Portugalia cultivă tone de canabis medical pentru export

În 2023, Portugalia a exportat 11 tone de canabis, dar doar 17 kg au fost vândute în interiorul granițelor sale. Pacienții recurg în continuare...
Ultima oră
Pe aceeași temă