-1.1 C
București
joi, 20 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalChina respinge avertismentele SUA privind dezvoltarea arsenalului nuclear

China respinge avertismentele SUA privind dezvoltarea arsenalului nuclear

China a respins joi avertismentele Departamentului Apărării din SUA privind dezvoltarea arsenalului nuclear chinez. Administrația de la Beijing denunță o abordare tendențioasă și își reafirmă poziția de a evita utilizarea bombelor atomice.

„Raportul Departamentului american al Apărării, la fel ca cele precedente, este plin de prejudecăţi şi ignoră acţiunile reale”, a declarat joi Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de agenţia Bloomberg.

Astfel, China este acuzată de Statele Unite ale Americii că accelerează dezvoltarea arsenalului nuclear. Potrivit raportului Pentagonului, „În următorii zece ani, China intenţionează să modernizeze, să diversifice şi să extindă capabilităţile nucleare”, notează Bloomberg.

Potrivit estimărilor serviciilor de informaţii militare din SUA, China va deţine 700 de ogive nucleare până în 2027. De asemenea, până în 2030 va ajunge la 1.000. În același timp, SUA dețin 3,750 de ogive nucleare.

Beijingul susține că arsenalul nuclear are rol pur defensiv, iar politica sa este de a nu iniția un atac. Wang Wenbin a asigurat că nu vor lansa un atac nuclear, luându-și angajamentul de a nu le folosi. Totodată, săptămâna trecută, președintele Xi Jinping a cerut „atingearea unor noi orizonturi” în dezvoltarea arsenalului nuclear.

Potrivit acestuia, strategia privind armele militare ale Chinei „s-a dezvoltat în salturi”. Zhang Youxia, vicepreşedinte al CMC, a susținut că țara ar trebui să urmărească independența în rândul tehnologiei, iar eforturile trebuie să fie „maxime”. Țara vrea să accelereze modernizarea armatei „de clasă mondială”. Astfel, dezvoltarea armelor în China este o prioritate.

Statul chinez a  testat în luna august o rachetă nucleară hipersonică. Așa-numitul „planor hipersonic” a fost transportat de o rachetă Long March. De cele mai multe ori, lansările sunt anunțate. Cu toate acestea, testul din august a fost secret.

Anca Stratulat
Stratulat Anca-Elena scrie în presă din anul 2020. Este studentă la Academia de Studii Economice din București. A scris în perioada 2020-2021 pentru Intact Media Group.
Cele mai citite

FOTO – Angajații STB au ieșit în stradă de teamă că vor fi concediați. Se cere demisia conducerii

Zeci de angajați ai companiei au semnat o solicitare pentru negocierea unui nou contract colectiv de muncă, context în care au cerut să fie...

Prețul petrolului a atins un nivel record după anul 2014

Prețul petrolului a crescut miercuri pentru a patra zi, ajungând la cel mai mare nivel după anul 2014, după ce un incendiu la...

Camera de Comerț și Industrii a României, mesaj viral în online: „Je suis Ciucă”

Un mesaj publicat, miercuri, de Camera de Comerț și Industrii a României a ajuns viral în online: „Camera de Comerț și Industrie a României...
Ultima oră
Pe aceeași temă