8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalChina eliberează „certificate de bună-purtare“ pentru cetățenii săi

China eliberează „certificate de bună-purtare“ pentru cetățenii săi

Capitala Chinei va corobora date din mai multe departamente pentru a face un portret fiecăruia din cei peste 22 de milioane de cetățeni, urmând să elibereze „credite sociale“ pe baza acțiunilor bune sau rele ale acestora, până la sfârșitul anului 2020.

Beneficiarii unui credit social bun vor beneficia de un „program verde“, în timp ce rezidenții care încalcă legile vor fi marginalizați și monitorizați.

Acest proiect va îmbunătăți sistemul „listelor negre“, astfel încât oamenii care nu vor fi considerați de încredere nu-și vor putea continua acțiunile ce încalcă legile.

China are o lungă experință cu sistemele care evaluează cetățenii, recompensând comportamentele considerate pozitive cu servicii simplificate, în timp ce pedepsesc comportamentele negative cu restricții și sancțiuni. Criticii spun că o asemenea mișcare este plină de riscuri și ar putea duce la sisteme care reduc oamenii la niște foi matricole.

Varianta finală a sistemului național de credit rămâne incertă, dar odată ce țara forțează rețelele și furnizorii de internet să înlăture anonimitatea, iar sistemele de recunoaștere facială devin din ce în ce mai populare, autoritățile cel mai probabil vor avea calea aproape liberă în a-i găsi pe toți cei care ar putea încerca să încalce legile și de a-i pedepsi.  

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă