8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalChina amenință Statele Unite după ce Pompeo și-a trimis ambasadorul ONU în...

China amenință Statele Unite după ce Pompeo și-a trimis ambasadorul ONU în Taiwan

Anunțul a stârnit critici puternice din partea Beijingului și un avertisment transmis de China către Statele Unite, anume că vor plăti un preț consistent pentru acțiunea sa eronată.

Pompeo a numit Taiwanul „un partener de încredere și o democrație vibrantă care a înflorit în ciuda eforturilor PCC (Partidul Comunist Chinez) de a submina marele său succes”. Misiunea ONU a Chinei a declarat într-o declarație a purtătorului de cuvânt că Beijingul „se opune ferm” vizitei lui Craft. Delegația a declarat că „există o singură China în lume și regiunea Taiwan este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei”.

“Statele Unite nu vor reuși să prejudicieze interesele centrale ale Chinei prin manipularea politică a problemei Taiwanului”, a spus purtătorul de cuvânt al Misiunii ONU a Chinei, amenințând în mod lipsit de echivoc: „Dorim să reamintim Statelor Unite că oricine se joacă cu focul se va arde”.

Relațiile americane cu Taiwanul democratic s-au încălzit, în mare parte datorită sprijinului bipartizan puternic din Congresul SUA, iar administrația Trump a fost dispusă, de asemenea, să sfideze amenințările Beijingului și să promoveze o alternativă la autoritarismul Partidului Comunist Chinez. Mâna întinsă de SUA către Taiwan a exacerbat tensiunile dintre Washington și Beijing în legătură cu pandemia COVID-19, comerțul, Hong Kong și Marea Chinei de Sud.

China și-a intensificat amenințările de a aduce insula autoguvernată sub controlul său prin forță și și-a folosit influența diplomatică pentru a opri Taiwanul să se alăture oricărei organizații care necesită organizații statale pentru aderare.

Taiwan a părăsit Organizația Națiunilor Unite în 1971, când China s-a alăturat ONU, și este exclusă în prezent din toate agențiile subordonate, inclusiv din Organizația Mondiale a Sănătății, acolo unde statutul de observator al Taiwanului a fost eliminat. În același timp, Taiwanul are unul dintre cele mai robuste sisteme de sănătate publică din lume și a câștigat laude pentru gestionarea pandemiei de coronavirus. Administrația Trump a făcut presiuni pentru includerea Taiwanului ca entitate separată în organizații internaționale precum OMS și Organizația Aviației Civile Internaționale.

Misiunea SUA la Organizația Națiunilor Unite a declarat joi seară că ambasadorul ONU Craft va călători în Taiwan în perioada 13-15 ianuarie – cu mai puțin de o săptămână înainte de finalul mandatului prezidențial al lui Donald Trump – pentru a „întări sprijinul guvernului SUA și suportul continuu pentru spațiul internațional din Taiwan.”

Kraft se va întâlni cu omologi de rang înalt din Taiwan, membri ai comunității diplomatice, și va vorbi la Institutul de diplomație și afaceri internaționale pe 14 ianuarie „despre contribuțiile impresionante ale Taiwanului la comunitatea globală și despre importanța participării semnificative și extinse a Taiwanului la organizațiile internaționale.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă