7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalCel mai important avocat al lui Trump cheltuie milioane în lupta împotriva...

Cel mai important avocat al lui Trump cheltuie milioane în lupta împotriva drepturilor femeilor

Grupurile de drepturi creștine americane legate de administrația lui Donald Trump și colportorii de dezinformare COVID-19 au cheltuit milioane de oameni împingând agende anti-drepturi în întreaga lume, dezvăluie site-ul de știri global openDemocracy.
 
Unul dintre grupuri este condus de avocatul personal al lui Donald Trump, Jay Sekulow. Împreună cu Rudy Giuliani, Sekulow va coordona orice provocări legale introduse de Trump împotriva rezultatelor alegerilor din SUA din 3 noiembrie. De asemenea, au condus apărarea lui Trump împotriva acuzării. Se arată în analiza openDemocracy.

 
Cele 28 de organizații de dreapta creștină cercetate de Democrația deschisă (openDemocracy) au:

 
● Acțiuni în instanțele de judecată depuse în sprijinul controversatelor restricții ale avortului guvernului polonez, inclusiv cele introduse într-o hotărâre de referință săptămâna trecută

● Oferit sprijin public Polonia împotriva Comisiei Europene în disputa lor în curs cu privire la zonele „libere de ideologie LGBT”
 

● Susținut restricții privind Contracepția, divorțul, avortul, adoptarea persoanelor de același sex precum și restricții privind drepturile trans în toată Europa: în Italia, Austria, Norvegia și Franța

● Campanii susținute pentru pedeapsa cu moartea pentru persoanele gay din Africa;

 
● Dezinformat greșit – inclusiv despre coronavirus

 
Multe dintre aceste grupuri au fost, de asemenea, parteneri ai controversatei rețele a Congresului mondial al familiilor, care are legături crescânde cu politicienii de extremă dreapta din Europa. La summitul din 2019 au fost vorbitori liderii italieni de extremă dreaptă Matteo Salvini și Georgia Meloni.
 
Examinarea de către openDemocracy a mii de pagini de documente financiare din SUA relevă modul în care aceste grupuri au cheltuit mai mulți bani în Europa (cel puțin 88 de milioane de dolari) decât în ​​orice altă parte din afara Statelor Unite, urmată de Africa, Asia și America Latină.
 
Politicienii și avocații drepturilor au răspuns trăgând un semnal de alarmă și au cerut acțiuni urgente pentru a investiga în continuare activitățile, finanțarea și cheltuielile acestor grupuri – indiferent dacă Trump câștigă sau nu următoarele alegeri.

 
„Armata legală” creștină legată de Trump – finanțată din bani negri

 
Majoritatea „banilor negri” din Europa provin de la „armata legală” dreapta creștină, Alianța pentru apărarea libertății (ADF), care are legături strânse cu administrația Trump prin foștii săi membri ai personalului și grupul de advocacy pentru drepturile creștine Centrul American Law and Justice (ACLJ), al cărui advocat principal Jay Sekeluw este chiar avocatul personal al lui Donald Trump.
 
Împreună, aceste două grupuri au cheltuit cel puțin 25 de milioane de dolari – ACLJ (14 milioane de dolari) și ADF (15 milioane de dolari). Procurorul general numit de Donald Trump, până la începutul acestui an, a fost unul dintre miile de „avocați aliați” despre care ADF spune că le are la nivel global.
 
ADF și-a mărit semnificativ cheltuielile europene începând cu 2015 (anul anterior alegerilor lui Trump și când căsătoria între persoane de același sex a fost legalizată la nivel național în SUA).
Conform datelor UE, ADF International are șapte grupuri de lobby la Bruxelles și cheltuiește până la 300.000 de euro pe an pentru activitățile de lobby ale UE. În Europa, aceste grupuri americane au fost implicate împreună în cel puțin 50 de cauze legale, inclusiv în numeroase cazuri care contestă drepturile sexuale și reproductive la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
 
Au intervenit pentru a include cel puțin șapte cazuri în apărarea politicilor guvernului polonez, inclusiv în ceea ce privește avortul și divorțul. De asemenea, s-au opus adoptării persoanelor de același sex în Austria și drepturilor trans în Franța. Și au susținut public Polonia împotriva Comisiei Europene în disputa privind zonele „libere de ideologie LGBT” (acuzate că au inflamat retorica anti-LGBT și infracțiuni de ură).
 
„Este timpul ca lumea să se trezească. Nu vă împiedicați de greșelile noastre [în Statele Unite] și nu credeți că nu s-ar putea întâmpla acolo unde locuiți. Influența crescândă a banilor negri în politica SUA nu a fost inevitabilă. S-a întâmplat din cauza unui proces îndelungat de erodare a responsabilității și transparenței. Era inevitabil ca acești indivizi, care conduc aceste organizații, să încerce să-și internaționalizeze influența ”Quinn Mckew, directorul ONG-ului pentru transparență denumit Articolul 19.
 

„Copy paste” – în instanțele din Regatul Unit și din Europa

 
ADF a declarat că a intervenit și într-un dosar al Marii Britanii care a apărat un brutar care a refuzat să coacă un tort cu sloganul egalității căsătoriei – un caz foarte similar cu cel pe care l-a preluat Curtea Supremă a SUA. Observatorii spun că au asistat la creșterea activității acestor grupuri la Strasbourg și cred că se datorează faptului că vor să oprească precedentele progresiste care ar putea fi invocate ulterior în instanțele americane. Un academician care a cercetat advocacy-ul creștin conservator în Europa a descris, de asemenea, o „abordare copy paste” în care activiștii americani spun că iau dosare depuse la instanțele americane și le reambalează pentru cele europene.
 
 „Ajutorul de care avem nevoie în Europa de la oamenii din Statele Unite este ajutor în combaterea prejudecăților și menținerea drepturilor și libertăților, nu încurajarea celor care doresc să le diminueze”Lord John Mann de Holbeck Moore în Camera Lorzilor din Marea Britanie.
 
,,Datele dezvăluite în ancheta OpenDemocracy privind acțiunile organizațiilor ultraconservatoare din UE au arătat o nouă lumină asupra presiunii împotriva drepturilor omului în ultimii ani. Este clar acum că trebuie luate măsuri de către statele membre pentru a asigura protecția deplină a cetățenilor UE împotriva organizațiilor de pradă. Aceasta nu este o chestiune de ideologie. Aceasta este o chestiune de securitate, sănătate a cetățenilor noștri și o chestiune de transparență.” – deputatul croat Bojan Glavasevic, membru în comitetul executiv al EPF.

 
Studii de caz: impact uman

 
openDemocracy a vorbit cu oameni din Italia, Polonia și Norvegia despre impactul uman asupra a ceea ce încearcă să susțină aceste grupuri americane în Europa.
 
În Polonia, Curtea Constituțională a votat joi (22 octombrie) să anuleze unul dintre cele trei motive legale pentru avort (în cazurile de anomalie fetală fatală). La CEDO, există și un caz în curs în care o femeie a dat în judecată Polonia pentru că nu i-a permis avortul după diagnosticul de anomalie fetală fatală. Centrul European pentru Drept și Justiție a intervenit în ambele cazuri, prezentând argumente juridice în apărarea guvernului.
 
În Varșovia, openDemocracy a vorbit cu o femeie care a avortat anul acesta după un astfel de diagnostic. Ea a spus că, dacă noile schimbări n-ar fi existat mai devreme, aș fi fost într-o situație tragică.  A spus: ,,De îndată ce am primit rezultatele, am știut că trebuie să întrerup sarcina. Eram conștientă că, continuarea sarcinii însemna să pun o povară uriașă asupra corpului meu. Din moment ce mi-ar plăcea să am mai mulți copii, mi-aș dori ca corpul meu să îmi permită să dau viață din nou în viitor. ”
 
,,Este revoltător faptul că grupurilor care se joacă cu viața și siguranța femeilor li se permite să funcționeze în întuneric. Aceștia ar trebui obligați să respecte principiile de bază ale transparenței și responsabilității, așa cum trebuie să facă toată societatea civilă democratică ”Irene Donadio la Rețeaua Europeană a Federației Internaționale Planificate pentru Părinți.

,,Acest raport de investigație reafirmă existența unei încercări organizate și bine finanțate de a alimenta reacția împotriva drepturilor femeilor. Este datoria guvernelor să se asigure că drepturile femeilor nu sunt erodate prin dezinformare și campanii motivate ideologic. În urma acestor campanii există consecințe reale și deseori periculoase pentru femei.” – Melissa Upreti, avocat pentru drepturile omului și membru al grupului de lucru al ONU pentru combaterea discriminării împotriva femeilor
 
În Italia, Stefano a spus că, atunci când el și soțul său s-au mutat la Perugia din Londra, în 2014, ei au devenit „practic străini” conform legii. Dacă unul dintre ei s-ar afla în spital, celălalt nu ar putea să-l acceseze sau să știe cum îi merge partenerului, de exemplu. Atât Centrul European pentru Drept și Justiție, cât și Alianța pentru Apărarea Libertății au pledat împotriva drepturilor LGBT în instanțele europene inclusiv împotriva adoptării persoanelor de același sex într-un caz care implică Austria și împotriva căsătoriilor între persoane de același sex în Italia.
 
În Norvegia, Helinei i s-a refuzat contracepția în vârstă de 16 ani. Chiar dacă era legală de mult timp, medicul de familie din orașul ei mic a refuzat-o din motive religioase. Pentru mine mi s-a părut un fel de rușine indirectă, își amintește ea.
 
Pe site-ul său, ADF International spune că și-a sprijinit cu succes aliații din Norvegia pentru a apăra un medic care a refuzat să ofere femeilor DIU (dispozitive intrauterine, o formă de control al nașterilor cu acțiune îndelungată), din cauza credințelor sale religioase conservatoare catolice.
 
Helina se teme acum de rezultatul refuzului medicilor de contracepție, deoarece ar putea experimenta la vârsta de 16 sarcini nedorite pentru adolescenți.
 
,,Când ești tânără, poate fi jenant să vorbești despre contracepție, a explicat ea. Dacă îți faci curaj și îi ceri unui medic, dar apoi ești respins, devine ceva înfricoșător. Ca și cum ai face ceva greșit.
 
 
APEL LA TRANSPARENȚĂ
 
Factorii de decizie politică și avocații drepturilor omului din toată Europa au solicitat acțiuni urgente ca răspuns la ancheta deschisă a Democrației.
 
La începutul acestui an, Associated Press a dezvăluit că avocatul lui Trump, Sekulow, familia și companiile pe care le controlează au primit cel puțin 65 de milioane de dolari în ultimul deceniu de la mai multe organizații non-profit pe care le controlează Sekulow. În SUA, Alliance Defending Freedom a mers la Curtea Supremă pentru a apăra secretul donațiilor (într-un caz care este încă în curs). Puțini donatori cunoscuți includ fundațiile familiale ale secretarului de educație al lui Trump, Betsy DeVos.
 
Niciunul dintre cele 28 de grupuri investigate nu dezvăluie identitatea sponsorilor lor, deși mai multe au legături cu miliardari celebri conservatori precum frații Koch, care au ajutat la finanțarea mișcării Tea Party din America și puțini dezvăluie detalii despre cât de exact se cheltuiesc bani. Deputații și ONG-urile din întreaga Uniune Europeană și Marea Britanie au solicitat acțiuni urgente pentru a se asigura că grupurile americane care fac lobby împotriva egalității trebuie să dezvăluie mai multe detalii despre activitățile lor și donatorii lor, dacă finanțează proiecte în străinătate.
 
,,Fiecare organizație ar trebui să fie transparentă și ar trebui să fie obligată să-și dezvăluie donatorii și metoda de finanțare” – deputatul polonez Joanna Scheuring-Wielgus.
 
,,În Europa ne confruntăm cu o creștere a retoricii anti-gen și am asistat personal la aceste organizații încercând să se infiltreze în instituțiile noastre democratice. Ar trebui să punem în aplicare mecanisme stricte privind acreditarea și examinarea înainte de a le permite accesul să influențeze procesele democratice din Europa” – deputatul austriac Petra Bayr, președinte al Forumului parlamentar european pentru drepturi sexuale și reproductive și președinte al comitetului pentru egalitate al Adunarea parlamentară a Consiliului Europei.
 
Mary Fitzgerald, redactor-șef al openDemocracy avertizează:  În ajunul alegerilor din SUA, aceste descoperiri arată cum grupurile legate de Trump au construit un imperiu global înfricoșător, desfășurând tactici din ce în ce mai sofisticate în întreaga lume pentru a ne restricționa viața și pentru avansarea agendelor fundamental incompatibile cu drepturile omului și democrației.
 
Avem nevoie de acțiuni urgente pentru a opri această amenințare iminentă, indiferent dacă Donald Trump câștigă sau nu pe 3 noiembrie. Este mesajul openDemocracy.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă