10 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

Bulgaria: Măsuri stricte pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane

Pesta porcină africană s-a răspândit în nordul Bulgariei; boala este incurabilă şi mortală pentru porci, dar nu afectează oamenii. În iulie, Bulgaria a raportat 30 de cazuri, inclusiv în apropierea frontierei cu România.

„Creşterea porcilor este o industrie competitivă, în valoare de 600 de milioane de leva, care acoperă 40% din consumul intern de carne de porc”, a declarat într-o conferinţă de presă ministrul agriculturii, Desislava Taneva. Ea a anunţat că întreprinderile forestiere vor plăti 150 de leva pentru fiecare mistreţ ucis; autorităţile bulgare intenţionează să reducă densitatea populaţiilor de mistreţi pe o rază de 20 de km în jurul focarelor de pestă porcină africană. Alte măsuri preventive sunt intensificarea controalelor în trafic, în zonele afectate şi la frontieră, cu ajutorul poliţiei şi al armatei, dezinfectarea fermelor şi restricţionarea comerţului cu carne şi produse din carne de porc.

Săptămâna trecută, directorul agenţiei bulgare pentru siguranţa alimentelor, Damian Iliev, a afirmat că epidemia de pestă porcină africană ar putea provoca daune de până la două miliarde de leva. Guvernul de la Sofia a alocat pentru combaterea bolii 3,7 milioane de leva.

Agenţia pentru siguranţa alimentelor a făcut mai multe apeluri la crescătorii de porci să respecte regulile de prevenţie şi să raporteze imediat îmbolnăvirile şi decesele porcilor. Efectivele de porcine din fermele bulgare sunt de 1,2 milioane.

Ultima oră
Pe aceeași temă